8 tips om je eigenwaarde te vergroten

8 tips om je eigenwaarde te vergroten en meer zelfvertrouwen te krijgen

8 tips om je eigenwaarde te vergroten

Heb je weinig zelfvertrouwen dan ben je vaak onzeker. Dit belemmert je vaak in je doen en laten. Belangrijk om te weten is dat vrijwel iedereen wel eens onzeker is. En dat is geen schande. Ook mensen die zelfverzekerd door het leven gaan en ogenschijnlijk overal makkelijk op afstappen, zijn regelmatig onzeker. Het grote verschil is echter dat zij dit accepteren en dit hen niet tegenhoudt. Je voelt de onzekerheid, maar gaat vastberaden door.

Respect hebben voor jezelf

Zelfrespect en eigenwaarde horen bij elkaar. Het heeft te maken met hoe je naar jezelf kijkt en over jezelf praat. Eigenlijk gaat het niet over wat je kunt, maar gaat het over een dieper gevoel van binnenuit. Hoe je emotioneel naar jezelf kijkt.

Wat is eigenwaarde en wat is zelfrespect?

Eigenwaarde en zelfrespect zijn synoniemen. Het geeft aan in hoeverre je jezelf op waarde schat: hoe jij over jezelf denkt en hoe je je over jezelf voelt. Zelfrespect zit dus diepgeworteld en is bepalend of jij er van jezelf mag zijn.

Als een kind opgroeit vanuit zelfvertrouwen, fouten mag maken en zichzelf mag zijn krijgt het een gezond gevoel van eigenwaarde.

Maar moest je in je jeugd bovenmatig presteren en werd er vaak druk op je uitgeoefend of werd je juist gekleineerd of gepest op school, of door je opvoeders alleen gelaten of genegeerd, dan heeft dat littekens achtergelaten. Je hebt dan het gevoel dat je niet genoeg doet, dat je minder bent dan anderen.

Ergens weet je wel dat dit niet waar is en dat je jezelf daarmee naar beneden trekt, maar het gevoel is zo sterk! Daarom wil je graag je gevoel van eigenwaarde vergroten.

Je eigenwaarde vergroten is een proces

Door jezelf op waarde te schatten, te respecteren en volledig te accepteren, kun je makkelijker de dingen doen waar jij in gelooft en waar jij gelukkig van wordt.

Je eigenwaarde vergroten is een proces. Dat heb je niet ineens morgen. Het begint bij het volledig accepteren wie je nu bent. Inclusief de afwijzingen van jezelf.

Het betekent dus dat je anders naar jezelf gaat kijken en jezelf volledig aanvaard zoals je nu bent. Dus ga ervoor, maar vallen en opstaan hoort erbij! Je zult je afvragen: “zal ik dit ooit wel leren?” Maar naarmate je de tips meer en meer toepast, gaat het steeds beter en kun jij jezelf uiteindelijk op waarde schatten, zonder arrogant te zijn.

Eigenwaarde: de kern van ons zelfbeeld

Eigenwaarde, een begrip dat vaak wordt besproken maar soms moeilijk te definiëren lijkt. Toch vormt het de kern van ons zelfbeeld en onze emotionele gezondheid. Eigenwaarde omvat de mate waarin we onszelf waarderen, respecteren en accepteren. Het is de innerlijke overtuiging dat we waardevol zijn, los van externe omstandigheden of de goedkeuring van anderen.

Waarom is eigenwaarde belangrijk? Wel, het vormt de basis van hoe we onszelf zien en hoe we ons gedragen in de wereld. Mensen met een gezonde eigenwaarde zijn vaak veerkrachtiger, assertiever en beter in staat om uitdagingen aan te gaan. Ze hebben een sterk gevoel van zelfrespect dat hen in staat stelt om grenzen te stellen, hun doelen na te streven en relaties op te bouwen die gebaseerd zijn op wederzijds respect.

8 tips om je eigenwaarde te vergroten:

  1. Zelfbewustzijn ontwikkelen: Neem de tijd om jezelf echt te leren kennen. Ontdek je sterke punten, interesses, waarden en doelen. Zelfbewustzijn legt de basis voor zelfacceptatie en groei.
  2. Zelfzorg praktiseren: Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Eet gezond voedsel, beweeg regelmatig, krijg voldoende slaap en beoefen stressverlichtende activiteiten zoals meditatie of yoga. Door goed voor jezelf te zorgen, geef je jezelf de boodschap dat je het waard bent om goed behandeld te worden.
  3. Stel realistische doelen: Zet kleine, haalbare doelen voor jezelf en werk stap voor stap om ze te bereiken. Succeservaringen kunnen je zelfvertrouwen vergroten en je een gevoel van voldoening geven.
  4. Vermijd zelfkritiek: Leer om vriendelijker tegen jezelf te zijn. Wees bewust van je innerlijke dialoog en vervang negatieve zelfspraak door positieve en ondersteunende gedachten.
  5. Omring jezelf met positieve mensen: Zoek de steun op van mensen die je aanmoedigen, respecteren en accepteren zoals je bent. Omring jezelf met positieve invloeden kan je helpen je eigenwaarde te versterken.
  6. Leer omgaan met afwijzing: Afwijzing is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Leer ermee om te gaan zonder je eigenwaarde erdoor te laten beïnvloeden. Besef dat afwijzing vaak meer zegt over de ander dan over jou.
  7. Kijk naar je talenten – schrijf op wat je kwaliteiten zijn en wat je hebt bereikt. Het geeft je meer zelfvertrouwen in je kunnen. Helemaal als je het op papier ziet staan. Het is vast meer dan je dacht.
  8. Stap uit je comfortzone – vind je dingen spannend? Denk je dat het je nooit gaat lukken om een presentatie te geven? Probeer over je weerstand heen te stappen door te bedenken waar je het voor doet: je zelfvertrouwen zal groeien als je stopt met vermijden en doet wat je spannend vindt. Het is heel bevredigend om iets onder de knie te krijgen waarvan je dacht dat je het nooit zou kunnen.

Het vergroten van je eigenwaarde is een reis die voortdurend in ontwikkeling is. Het gaat er niet om perfect te zijn, maar om jezelf te omarmen en te groeien vanuit een plek van liefde en acceptatie. Het is een investering in jezelf die je leven op vele manieren kan verrijken.

 

Hartelijke groet,

Marijke

Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.

Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.

Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!