Behandeling van stress en burn-out volgens de CSR-methode

Behandeling van stress en burn-out volgens de CSR-methode

Behandeling van stress en burn-out volgens de CSR-methode

‘CSR’ staat voor: Chronische Stress Reversal, wat betekent: herstellen van de effecten van chronische stress.

Behandeling van stress en burn-out volgens de CSR-methode is psycho-biologisch. Dit betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche.

Stress en stressproblematiek wordt niet alleen benaderd vanuit de psychologie, maar ook vanuit andere wetenschappen, zoals de neurologie, immunologie, endocrinologie en medische wetenschappen. Hierdoor ontstaat een volledig beeld van oorzaken en gevolgen. Op basis daarvan volgen logische behandelkeuzes.

Roofbouw

Klachten van stress, overspanning en burn-out ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het is een proces wat al lange tijd gaande is, ook wel roofbouw genoemd. Mentale en fysieke uitputting tot gevolg: je ervaart steeds meer lichamelijke en psychische klachten.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat chronische overbelasting, zonder voldoende herstel, leidt tot ontregeling van fysiologische mechanismen die bedoeld zijn om je in stressvolle situaties te helpen extra prestaties te leveren.

Meestal wordt het fysiologische evenwicht verstoord door een combinatie van factoren: de situatie op het werk, factoren in de privésituatie, de psychische en fysieke conditie, leefwijze en zelfmanagement.

Een vicieuze cirkel

Wanneer je constant maar doorgaat en je dus constant ‘AAN’ staat, raakt je lichaam ontregeld. Dan helpt rust nemen niet meer: dat wordt overspanning of burn-out genoemd.De chronische alarmtoestand heeft tot lichamelijke ontregelingen geleid. Je herstelt pas als de vicieuze cirkel van ontregeling wordt doorbroken en gekeerd. Vandaar de naam CSR: Chronische Stress Reversal.

De gevolgen van deze lichamelijke en mentale ontregelingen leidt vaak tot verdere problemen: je hebt een kort lontje en weinig veerkracht, waardoor je eerder conflicten krijgt. Je krijgt problemen op het werk of je krijgt relatieproblemen. Het kan ook zijn dat oude trauma’s weer opspelen.

De CSR-methode

De uitgangspunten van de CSR-methode hebben een psycho-biologische aanpak. Men voelt zich begrepen (‘het zit niet tussen m’n oren’) en zo leer je begrijpen waarom je deze klachten hebt gekregen.

Tijdens het coachtraject gaan we ontdekken wat het roofbouwproces heeft betekent in jouw leven en ga je leren dit te stoppen en ontdekken wat nodig is voor een duurzaam herstel. Ook het bevorderen en begeleiden van verantwoorde werkhervatting maakt deel uit van de aanpak.

De signalen van je lichaam

Elk coachtraject wordt gestart met een online vragenlijst om de stresssignalen die jouw lichaam je geeft in beeld te brengen (de CSR Vragenlijst Stressklachten).

Als eerste is het belangrijk om weer rust te krijgen. Om te leren luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Inzicht krijgen in welke factoren hebben meegespeeld in deze stresssituatie.

Dat doe je door jezelf te leren kennen en te ontdekken wat jouw behoeften zijn. Waar jij gelukkig van wordt. Maar ook wat jou  belemmert en hoe we dit kunnen ombuigen naar patronen die voor je gaan werken in plaats van tegen je.

Het totaal aantal sessies is afhankelijk van de ernst van je klachten.

De 3 fasen van Chronische Stress Reversal

Roofbouw stoppen & fysiek herstel

Het normaliseren van het herstelvermogen en het aanleren van gezond herstelgedrag. De focus ligt in deze fase op ontspannen, want wanneer je lichaam ontspant en echt uitrust, gaat je lichaam zich herstellen = opladen!

Reserves aanvullen & zelfmanagement

Opbouw van vitaliteit en het verbeteren van zelfmanagementvaardigheden. Met de nadruk op herstel en bewustwording creëren van de lichaamssignalen.

Re-integratie & conditieopbouw

In deze laatste fase werken we aan het opbouwen van conditie. Er komen steeds meer taken bij en werken toe naar een gecontroleerde opbouw in re-integratie.

Stress en burn-out coachtraject

In mijn coachtrajecten ‘Grip op stress’ en ‘Je burn-out de baas!’ werk ik volgens deze fases. De focus ligt op meer rust en ontspanning. Daarnaast krijg je oefeningen en maak je huiswerkopdrachten. Deze zijn gericht op het bewuster leren omgaan met energie en te zorgen voor balans tussen inspanning en herstel.

De trajecten bestaan uit face-to-face sessies, maar daarnaast zijn online contacten ook mogelijk, indien gewenst. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie.

Meer over de CSR-methode kun je ook lezen op de website van het CSR-centrum. Klik hier voor meer info.

Benieuwd of ik je kan helpen en wil je graag snel een reactie? Dat begrijp ik. Je kan en mag me altijd een berichtje sturen via de contactpagina. Ik reageer dan dezelfde dag.

Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.

Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.

Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!