Burn-out coaching

De stille strijd van burn-out! Burn-out erkennen, begrijpen en overwinnen

Ben je oververmoeid en ervaar je onrust in je hoofd en lichaam? Loop je al langere tijd op je tenen en lukt het je niet meer om te ontspannen? Ben je jezelf kwijtgeraakt door alle drukte en de verwachtingen van anderen?

Dan ben je niet de enige. Veel mensen kampen met stress en burn-outklachten.

Word je burn-out de baas! Stap-voor-stap naar herstel, met zelfcompassie en kracht.

Burn-out coaching

De stille strijd van burn-out

Een burn-out is niet zomaar een beetje stress of vermoeidheid; het is een diepgaande staat van uitputting die ontstaat door langdurige blootstelling aan chronische stress.

Het is als een kaars die aan beide uiteinden brandt, waarbij de energiereserves volledig zijn uitgeput.

Dit gaat vaak gepaard met gevoelens van hulpeloosheid, cynisme ten opzichte van werk en een verminderd gevoel van eigenwaarde.

Wil jij weer balans in je leven? Van opgebrand naar energiek? 

Laat mij je helpen.

Herken jij je in de signalen van een burn-out?

 • Extreme vermoeidheid: zelfs na een goede nachtrust voel je je uitgeput en moe en hebt weinig energie

 • Emotionele uitputting: je voelt je leeg, kunt weinig empathie tonen en ervaart emotionele afstandelijkheid

 • Verminderde prestaties: concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite met het maken van keuzes

 • Lichamelijke klachten: hoofd- en/of rugpijn, spierpijn, slapeloosheid en een verzwakt immuunsysteem

 • Slapeloosheid: slapeloosheid of juist excessief slapen kunnen symptomen zijn van een burn-out

Burn-out is een ernstige aandoening die niet mag worden genegeerd. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en actie te ondernemen om herstel te bevorderen. Door zelfzorg, het stellen van grenzen en het zoeken van professionele hulp kunnen mensen een weg vinden naar herstel en welzijn.

Lees er meer over in mijn blog 'Wat is een burn-out? Hoe herken je een burn-out?'

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is het resultaat van langdurige, vaak jarenlange aanhoudende stress die de draagkracht van een individu overschrijdt. Inzicht krijgen in hoe een burn-out ontstaat, kan helpen om deze gevaarlijke situatie te herkennen en te voorkomen.

 • Werkdruk: Een hoge werkdruk, overwerken en constant onder druk staan kunnen leiden tot chronische stress. Als je constant het gevoel hebt dat je de controle verliest over je werklast, is de kans groter dat je uiteindelijk uitgeput raakt.

 • Gebrek aan autonomie: Het gevoel hebben geen controle te hebben over je eigen werkomgeving kan ook bijdragen aan het ontstaan van een burn-out. Als er weinig ruimte is voor eigen besluitvorming of als je voortdurend beperkt wordt in je mogelijkheden, kan dit bijdragen aan een gevoel van machteloosheid.

 • Slechte werk-privébalans: Het niet goed kunnen scheiden van werk en privéleven kan leiden tot voortdurende stress en uitputting. Als er weinig tijd is voor ontspanning, vriendschappen en hobby's, raakt het evenwicht verstoord en neemt het risico op een burn-out toe.

 • Persoonlijkheidskenmerken: Sommige persoonlijkheidskenmerken maken mensen vatbaarder voor een burn-out. Perfectionisme, een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en het constant najagen van doelen kunnen ervoor zorgen dat iemand zichzelf constant overbelast.

 • Onvoldoende ondersteuning: Een gebrek aan steun van collega's, leidinggevenden of vrienden en familie kan ervoor zorgen dat de draagkracht van een individu wordt overschreden. Het gevoel hebben er alleen voor te staan verhoogt de stressniveaus en vergroot het risico op een burn-out.

Foto's website - burn-out

Stop met rennen, start met leven. Investeer in jezelf: kies voor coaching!

Weet jij in welke fase van stress jij zit?

Doe de gratis stresstest. Het is jouw wake-up call om een burn-out te voorkomen!

Voordat het spreekwoordelijke elastiekje knapt doorloop je een aantal fases: van milde stress naar chronische stress, naar overspannenheid met uiteindelijk een burn-out!

Natuurlijk weet je wel ongeveer hoe gestrest je op dit moment bent. Maar stress heeft veel gevolgen voor onze gezondheid en ons gedrag. Daar zijn we ons vaak niet van bewust. De test geeft je nóg meer inzichten.

Doe de test:

Reviews

Al lange tijd worstelde ik met mijzelf accepteren zoals ik ben. Ik was erg onzeker, deed me voor als muurbloem en dacht dat iedereen het beter kon/wist dan ik. Daarnaast legde ik de lat extreem hoog en moest alles tot in perfectie geregeld worden, uiteraard zonder hulp van iemand. Door het coachtraject realiseerde ik me dat ik er mag zijn, met mijn eigen gaven en talenten. Ik loop niet meer op mijn tenen en vraag hulp, indien nodig. Verder lukt het me beter om mijn gevoelens en emoties te delen. Marijke heeft me weer laten stralen. Door haar luisterende oor, gerichte vragen en aangeboden technieken. Marijke straalt rust en vertrouwen uit, waardoor ik mezelf durfde zijn. Ondanks een enkel dipje zijn er zoveel mooie dingen aan het gebeuren. Ze heeft me een heel aantal zetjes in de goede richting gegeven. Zonder haar was het niet gelukt om te komen waar ik nu ben!

Carin | Rijssen

Het steeds maar denken en piekeren maakte me gespannen en onrustig. Steeds mezelf afvragen of het wel goed genoeg is, of ik het wel kan. Wat heb ik veel geleerd en wat waardevol was het. Het geeft mijn leven een boost. Ik ben er nog niet helemaal, maar de fundering ligt er en ik voel me al zoveel beter. Meer rust, meer tijd voor mezelf en meer mijn eigen keuzes durven maken. Super blij mee!

Renate | Deventer

Hopeloos voelde ik me. Ik kon niet meer: wist niet meer wie ik was, wat ik wilde en schaamde mij voor mijn daden. Ik had hulp nodig. Het voelde heel vertrouwd met jou. Je bent oordeelloos en dat straal je ook echt uit. Daardoor voelt het heel veilig om alles te zeggen. De opdrachten die je gaf zijn heel waardevol geweest en zorgden voor veel inzichten. Met praten alleen kan je dat niet altijd bereiken. Ik ben echt heel erg bereid geweest naar alles in mij te kijken en te leren omarmen. Van mezelf te gaan houden. Nu ik meer zelfliefde ben gaan toepassen in mijn leven en ik zelf gelukkiger ben, merk ik dat mijn omgeving daar automatisch op meelift, zonder moeite. Je bent een hele lieve, zachte vrouw met een goed hart, die als het moet ook heel duidelijk en recht voor de raap kan zijn. De praktijk is fantastisch! Het voelt huiselijk en warm. Bedankt lieve Marijke, ga vooral door met wat je doet!

Charon | Apeldoorn

Je burn-out erkennen

Om te kunnen herstellen van een burn-out is het eerste en belangrijkste aspect het erkennen van je burn-out en het accepteren van de noodzaak tot verandering. Dit betekent vaak het loslaten van perfectionisme en realiseren dat rust en herstel prioriteit hebben.

Maar het vraagt ook moed om naar binnen te durven kijken: zelfreflectie. De bereidheid om veranderingen aan te brengen in levensstijl en werkpatronen. Het is belangrijk om te onthouden dat het oké is om hulp te zoeken en dat herstel mogelijk is. Luister naar jezelf, heb geduld, stel grenzen en herontdek het plezier in het leven om sterker dan ooit terug te komen.

Een burn-out is complex en vereist professionele begeleiding. Als gecertificeerd stress en burn-outcoach bied ik jou de juiste ondersteuning. Ik werk volgens de CSR-methode. Dit betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. Psycho-biologisch dus.

In het programma ‘Je burn-out de baas!’ begeleid ik jou om je burn-out te begrijpen, te erkennen en te overwinnen. Van mij mag je een krachtige aanpak verwachten, maar ik verwacht ook wat van jou.

Wil je weten wat de CSR-methode is? Lees er hier meer over:

Je burn-out begrijpen

 • Erkenning en acceptatie: Het eerste en belangrijkste aspect van herstel is het erkennen van de burn-out en het accepteren van de noodzaak tot verandering. Dit betekent vaak het loslaten van perfectionisme en realiseren dat rust en herstel prioriteit hebben.
 • Professionele hulp: Een burn-out is complex en kan professionele begeleiding vereisen. Een psycholoog of coach kan helpen bij het identificeren van onderliggende oorzaken en het ontwikkelen van coping-mechanismen.
 • Rust en ontspanning: Neem de tijd om te rusten en te ontspannen. Dit betekent niet alleen fysieke rust, maar ook mentale ontspanning. Leer mediteren, neem pauzes gedurende de dag en zorg voor voldoende slaap.
 • Kernwaarden: Reflecteer op je doelen en waarden. Zorg ervoor dat je prioriteiten in lijn zijn met wat echt belangrijk voor je is. Soms vereist herstel een heroverweging van carrièredoelen en levensstijlkeuzes.
 • Gezonde grenzen stellen: Leer 'nee' zeggen, stel gezonde grenzen en leer jezelf centraal te stellen. Dit omvat het vermijden van overmatig werk, het delegeren van taken en het bewaken van je eigen welzijn.

Herstellen van een burn-out

Herstellen van een burn-out vergt tijd, geduld en toewijding. Het is een proces van zelfontdekking en persoonlijke groei. Door de nodige stappen te zetten en actief te werken aan herstel, kun je langzaam maar zeker terugkeren naar een gezonde en gebalanceerde levensstijl.

Een burn-out is meer dan alleen een tijdelijk gevoel van uitputting; het is een serieuze aandoening die aandacht en zorg vereist. Hoewel een burn-out een heftige ervaring kan zijn, is herstel mogelijk met de juiste aanpak en ondersteuning. Het herstelproces vraagt om geduld, zelfreflectie en de bereidheid om veranderingen aan te brengen in levensstijl en werkpatronen.

Luister naar jezelf, stel grenzen en herontdek het plezier in het leven om sterker dan ooit terug te komen. Onthoud: het is niet zwak om hulp te vragen; het getuigt juist van kracht en zelfinzicht. Neem de regie over je eigen herstel en geef jezelf de ruimte om weer te bloeien en te werken aan je veerkracht.

Laat mij je helpen!

Samen doorbreken we de stille strijd van burn-out! Door je burn-out te erkennen, begrijpen en overwinnen. Geen symptoombestrijding, maar echte oplossingen!

Wat houdt het programma ‘Je burn-out de baas’ in?

Mensen zijn unieke wezens. Elk persoon is weer anders. Daarom is mijn begeleiding maatwerk. Na ons adviesgesprek geef ik aan of ik iets voor jou kan betekenen en maak ik een plan van aanpak. Gaan we beiden akkoord, dan vinden de sessies bij voorkeur plaats bij mij in de praktijk of via e-coaching.

Intake

We starten met een gratis intake waar we met elkaar kennismaken. We bespreken jouw situatie: waar zit je mee, waar heb je mijn hulp voor nodig, wat is je coachvraag. We stellen je coachdoel op: wat wil je uiteindelijk bereikt hebben ná het traject.

Doelstellingen

In de eerste fase van je burn-out werken we vooral aan rust en ontspanning, afgewisseld met energiegevende activiteiten. Je gaat stap voor stap ontdekken wat je stressbronnen zijn en hoe je afstand kunt nemen van deze stressbronnen. We werken aan het verbeteren van het probleemoplossend vermogen.

Oefeningen

Door middel van verschillende oefeningen gaan we werken aan jouw doelstellingen. Naast oefeningen tijdens de sessies krijg je ook opdrachten mee voor thuis of op je werk. Je leert belemmeringen te herkennen en te overwinnen, patronen te doorbreken en concrete doelen te stellen. Waar sta je nu? Waar wil je naar toe? Welke stappen ga je zetten?

Groei

Aan het einde van elke sessie kijken we terug: welke inzichten heb je gekregen? Welke stappen zijn er gezet? En werken we samen verder je doelen concreet te maken. We bereiden je voor op je re-integratie. Stap voor stap pak je de taken en rollen weer op en pas je de nieuw aangeleerde vaardigheden toe in je dagelijkse leven.

Reviews

Omdat ik overspannen ziek thuis zat en ik daarnaast ook moeite had om met mijn hooggevoeligheid om te gaan, heb ik contact gezocht met Marijke. Ik ben heel tevreden over het coach traject. Ondanks dat het intensief en confronterend was, heb ik het als een veilige plek ervaren en kon ik echt open zijn. Marijke speelde steeds in op wat nodig was. Zo heb ik mijzelf beter leren kennen en geleerd vrijheid te nemen om uit te zoeken wat ik wil en wie ik ben; voor mezelf en anderen. Dit is enorm belangrijk voor mij. Ik ben een gevoelsmens en als het niet goed voelt dan uit zich dat in gedrag. Het is zo waardevol voor mij geweest. Dank je wel Marijke. Ik ben je zo dankbaar voor alles wat je al hebt geboden!

Maxime | Vaassen

Voordat ik in therapie ging merkte ik dat ik terug zakte in een burn-out. Ruim een jaar geleden heb ik dit voor het eerst gehad. Ik voelde mij somber, gestrest, opgejaagd, ik kon geen keuzes maken en twijfelde enorm aan mijzelf. Ik wist niet meer wat ik met mezelf aan moest en had een helpende hand nodig die mijn weer op het rechte pad bracht en moest mezelf weer leren vertrouwen. Na veel intensieve sessies, met een lach en met een traan, heb ik mooie inzichten gekregen in mezelf: hoe hoofd en lichaam samenwerken. Zeer bijzonder en inspirerend vond ik het. Marijke is een coach die goed luistert en doorvraagt. Ze komt snel tot de kern waardoor we al snel de bron konden aanpakken. Met een mooi resultaat als gevolg: ik zit weer lekker in mijn vel, durf voor mezelf op te komen en denk niet steeds wat anderen er van vinden. Het verleden heb ik een plekje kunnen geven en leren begrijpen waarom dingen zo zijn gelopen. Ik heb gelukkig de stap durven zetten om het te veranderen en ben er trots op, niks gaat vanzelf maar met een beetje hulp kom je een heel eind.

Gerard | Vaassen

Controle willen houden en streng zijn voor mezelf. Wat maakte ik het mezelf toch moeilijk. Ik kwam erachter dat ik ZELF degene was die hier last van had en dat IK moest veranderen: niet de ander. Een echte eyeopener. Heftig, maar het werd steeds duidelijker waar mijn blokkades zaten. Marijke is een warm persoon die goed kan luisteren. Zonder te oordelen. Dankzij dit traject heb ik meer rust in mijn leven, maar ook in mijn hoofd.

Anna | Apeldoorn

Burn-out coaching: je burn-out de baas

Je burn-out de baas! Het gaat je veel brengen:

 • Je hebt leren luisteren naar de signalen van jouw lichaam en zorgt voor een goede balans in energievreters en energiegevers.
 • Je hebt geleerd dat je helemaal jezelf mag zijn en dat het oké is wie je bent. Je hebt jezelf geaccepteerd. Je hebt de erkenning en waardering van anderen niet meer nodig.
 • Je hebt ontdekt dat moeten je leven bepaalde. Dat wil je niet meer. Je hebt geleerd dit om te zetten naar voelen. Jouw innerlijke kompas. En dat geeft rust en balans.
 • Je weet inmiddels dat fouten maken mag. Het is oké. Het zijn je leermomenten. Je weet dat het je sterker maakt en dat voelt goed.
 • Je hebt geleerd om vriendelijk, maar duidelijk je grenzen aan te geven. Je durft voor je mening uit te komen, omdat je weet dat je niet meer afhankelijk bent van wat anderen vinden. Jij mag zijn wie je bent.
 • Je weet dat jouw gedachten niet de waarheid zijn. Je bent niet je gedachten. Je hebt geleerd gedachten los te laten en afstand te nemen van belemmerende patronen. Dit zorgt voor meer rust en ruimte in je hoofd.
 • Het was jouw ontdekking dat je de verantwoordelijkheid mag laten bij wie het hoort. Je hoeft niet meer alle ballen hoog te houden, maar afstand nemen van wat niet van jou is.
Marijke Wielink - 23

Na het overwinnen van je burn-out

 • Heb jij weer balans in je leven. Meer rust, ontspanning en ruimte in je hoofd.
 • Heb jij inzichten gekregen in wie je bent en wat jouw waarden (drijfveren) zijn.
 • Weet je wat jou motiveert en hoe je in beweging komt. Je kunt jouw patronen herkennen en doorzien, waardoor je niet meer in die vicieuze cirkel terecht zult komen.
 • Heb je handvatten gekregen om op je gevoel te leren vertrouwen en hoe je dit kunt toepassen in je dagelijkse leven, waardoor jij jezelf kunt ontplooien en minder afhankelijk bent van anderen?
 • Herken je de stress in je lichaam en heb je geleerd er naar te luisteren door meer me-time in te plannen.
 • Kun je vertrouwen op jezelf en maak je keuzes waar jij gelukkig van wordt. Je hebt voldoende zelfliefde en zelfvertrouwen omdat je momenten voor jezelf inplant.

Jij bent er klaar voor om de regie te pakken van jouw leven. Met nieuwe inzichten en energie.

Inzicht krijgen in wie je bent

Je burn-out erkennen, begrijpen en overwinnen begint bij bewustwording en jezelf écht leren kennen. Dit betekent dat je jezelf ontwikkelt vanuit de intrinsieke behoefte om te ontdekken wie je bent, stil te staan bij wat jij nodig hebt en wat het beste bij je past.

Ontdekken wat jouw behoeften en verlangens zijn en hoe jij je vaardigheden en capaciteiten toe kunt passen in jouw leven.

Door meer inzicht te krijgen in je gedrag, in wie je bent en wat je wilt, ontstaat er een hogere mate van bewustzijn. Hierdoor kan je vanuit verbinding en zelfsturing de verantwoordelijkheid nemen voor persoonlijke ontwikkeling.

Wil jij ontdekken waardoor je burn-out bent geraakt? Wil jij jezelf écht leren kennen en werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling? Goeien naar balans in je leven, assertiviteit en veerkracht?

Plan dan rechtstreeks een afspraak voor een gratis adviesgesprek, waarin we samen bespreken wat ik voor jou kan betekenen.