De kracht van zelfliefde: van onzekerheid naar zelfvertrouwen

zelfliefde is sleutel naar geluk

Ontdek hoe zelfliefde jouw leven kan veranderen

Je kent het wel: je staat weer eens voor de spiegel en denkt: ‘Pff, weer zo’n dag.’ Of je zit op de bank, de stress vliegt je om de oren, je voelt je onrustig en helemaal niet oké. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om te investeren in de belangrijkste persoon in je leven: JEZELF. Ja, jij! Want zelfliefde is niet alleen een cliché, de kracht van zelfliefde is een kracht die je leven kan veranderen. En nee, je hoeft daarvoor niet meteen een spabehandeling te boeken of een yogamat uit te rollen. Kleine stapjes kunnen al een wereld van verschil maken.

Zelfliefde! Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar geloof me: het werkt.
Ik geef het toe, ook ik heb mijn momenten gehad dat ik mezelf helemaal naar beneden haalde, ik praatte negatief over mijzelf. Ik stond mezelf niet toe om fouten te maken en ik vergeleek me constant met anderen. Het gevolg? Stress, onzekerheid en een flinke dosis zelfmedelijden. Totdat ik erachter kwam dat zelfliefde de sleutel was om uit die negatieve spiraal te komen.

Zelfkritiek

Er is ook niets mis met hard werken en je inzetten voor uitdagende doelen. Ook hoef je niet je ambities los te laten. Het is juist heerlijk om je talenten te ontwikkelen en in te zetten, zeker als je ook bereid bent te leren van de fouten die je maakt. Dit geeft je juist voldoening en plezier waardoor je tevreden kunt zijn en je rust kunt vinden.

Maar wanneer het harde werken en je gedrevenheid voortkomen uit zelfkritiek en een gevoel van tekortschieten en van ‘moeten’, dan ontbreekt het je aan plezier hebben en aan vitaliteit, waardoor je moeite hebt met ontspannen. Je bent dan aan het einde van de dag moe en uitgeput.

Ben je het zat om altijd het gevoel te hebben dat het nooit goed genoeg is? Dat je altijd op je hoede moet zijn en jezelf moet beschermen? Zelfkritiek kan dus een bron zijn van chronische stress. Hieronder geef ik je een overzicht van een aantal mogelijke signalen. Kruis voor jezelf eens aan welke signalen jij bij jezelf herkent:

  • Moeite om tevreden te zijn
  • Jezelf naar beneden halen
  • Het gevoel dat je niet voldoet
  • Het gevoel dat je beter kan en moet
  • Het altijd druk hebben
  • Het gevoel dat je onder druk staat
  • Negatieve gedachten over jezelf hebben
  • Vaak teleurgesteld zijn in jezelf
  • Klagen over je omstandigheden
  • Vergelijken met anderen
  • Altijd bezig zijn met het resultaat
  • Geen plezier hebben in de dingen die je doet
  • Fouten uitvergroten
  • Bang zijn dat je het niet goed doet

Fysieke klachten

Jaren geleden werd ik hier zelf mee geconfronteerd. Ik was altijd druk, werkte keihard en nam werk mee naar hhuis. Want anders kwam het niet klaar. Voor mijn gevoel was ik de enige die dit kon, dus delegeren… ho maar. Een echt manusje van alles.

Die tijd had ik veel last van hoofdpijn en nek- en schouderklachten. En naarmate de maanden verstreken kreeg ik ook last van mijn rug. Ik merkte dat ik kortaf werd en snel geïrriteerd was.

Bovenstaand lijstje met signalen was voor mij de trigger waardoor mijn ogen open gingen. Het viel allemaal op z’n plek. Want ik kon 9 van de 14 signalen aankruisen.

Van onzekerheid naar zelfliefde: de eerste stap naar meer zelfvertrouwen

Mijn coach legde destijds de vinger op de zere plek. Vanaf dat moment werd ik geconfronteerd met mezelf. Ik werd me steeds meer bewust wie ik was en wat ik wilde en vooral niet meer wilde en ben sindsdien mijn leven gaan veranderen. Wat een bevrijding. En dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Nee, het heeft maanden geduurd. Maar elke stap die ik nam, was een stap vooruit. Ik zag in wat er in mijn leven fout ging maar wat ik zelf in stand hield. Ik leerde wat mijn kwaliteiten (talenten) zijn, maar ook mijn valkuilen. En juist dat laatste was erg belangrijk voor mij.

Zo leerde ik eerst voor mijzelf te zorgen (zelfliefde), zodat ik er ook voor anderen kon zijn zonder dat ik mezelf daar iets tekort mee deed. Ik kon weer genieten van de kleine dingen, zoals een kopje koffie drinken in de zon, of gewoon een fijne wandeling maken tussen de middag. Ik nam er de tijd voor, ook als ik eigenlijk dacht dat het niet kon.

Zo leerde ik te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en leerde ik dat ik het waard was. Het gaf me zelfvertrouwen en rust en daardoor werd ik ook weer een leukere collega, partner en moeder. Nog steeds pluk ik hier de vruchten van, door tijd te nemen voor mijzelf en door plezier te maken en te genieten. Zelfliefde: de sleutel naar geluk

Hoe ziet zelfliefde eruit?

Zelfliefde hoeft niet altijd heel serieus te zijn. Het kan ook gewoon lekker luchtig en leuk zijn. Hier zijn een paar voorbeelden hoe de kracht van zelfliefde een lach op je gezicht kan toveren:

  • Zelfverwennerij met een twist: In plaats van jezelf te trakteren op een duur spa-dagje, organiseer je een ‘spa-dag voor één’ thuis. Zet een gezichtsmasker op, smeer je in met body creme en zet je favoriete serie aan. En vergeet vooral niet om je huisdier mee te laten genieten van een massage!
  • Dagelijkse affirmaties met een knipoog: In plaats van de standaard “Ik ben geweldig” te zeggen, probeer eens iets als “Ik ben misschien niet perfect, maar ik heb wel een fantastische smaak in koffie.” Of: “Vandaag ga ik de wereld veroveren… in mijn pyjama.”
  • “Me-time” met een missie: In plaats van gewoon op de bank te hangen, gebruik je je “me-time” om iets te doen waar je echt van geniet. Dat kan van alles zijn, van het lezen van een boek tot het bakken van een taart. En als het mislukt? Nou, dan heb je in ieder geval een goed verhaal om te vertellen!
  • Zelfcompassie met een dosis humor: Maak eens een lijstje met al je “fouten” en bekijk het met een knipoog. In plaats van jezelf te berispen, probeer je de humor ervan in te zien. Bijvoorbeeld: “Ik heb per ongeluk een hele pot Nutella leeggegeten. Maar hey, ik heb wel een heel sterk immuunsysteem opgebouwd tegen suiker!”
  • Zelfzorg met een dosis creativiteit: In plaats van altijd maar naar je telefoon te staren, pak je eens een pen en papier en maak je een tekening, schrijf je een gedicht of maak je een collage. Het hoeft er niet perfect uit te zien, het gaat erom dat je plezier hebt en je creativiteit de vrije loop laat.

Onthoud: Zelfliefde is persoonlijk en ziet er voor iedereen anders uit. Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou. Dus ga lekker experimenteren en ontdek wat voor jou werkt!

Zelfliefde is niet egoïstisch!

Het is een veelvoorkomend misverstand dat zelfliefde egoïstisch is. Hoe komt het toch dat deze gedachte zo hardnekkig is, terwijl het eigenlijk juist belangrijk is om van jezelf te houden.

Waarom denken mensen dat zelfliefde egoïstisch is?

  • Culturele invloeden: In veel culturen wordt bescheidenheid aangemoedigd en wordt het gezien als zwakte om toe te geven dat je van jezelf houdt.
  • Opvoeding: Sommige mensen zijn opgegroeid met de boodschap dat ze eerst aan anderen moeten denken en dat eigen behoeften minder belangrijk zijn.
  • Misvatting over zelfliefde: Veel mensen verwarren zelfliefde met narcisme. Ze denken dat iemand die van zichzelf houdt arrogant of egocentrisch is.

Waarom is deze gedachte onjuist?

  • Zelfliefde is de basis voor alles: Als je niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan goed voor anderen zorgen? Het is net als bij een vliegtuig: je moet eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voordat je iemand anders kunt helpen.
  • Zelfliefde is geen egoïsme: Egoïsme betekent dat je alleen aan je eigen behoeften denkt, ten koste van anderen. Zelfliefde betekent dat je jezelf accepteert en waardeert, ook met je imperfecties.
  • Zelfliefde maakt je een beter mens: Als je van jezelf houdt, ben je minder geneigd om anderen te kleineren of te vergelijken. Je bent meer tevreden met jezelf en daardoor ook meer in staat om positieve relaties op te bouwen.

Hoe kun je zelfliefde ontwikkelen zonder je egoïstisch te voelen?

  • Begin klein: Kleine stapjes kunnen al een groot verschil maken. Begin met jezelf elke dag een compliment te geven, of neem elke dag een momentje voor jezelf.
  • Oefen zelfcompassie: Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en mededogen als je een goede vriend zou behandelen.
  • Laat los van de mening van anderen: Het is belangrijk om te doen wat goed voelt voor jou, ook al zijn anderen het daar niet mee eens.
  • Zoek steun: Praat met een vriend, familielid of therapeut over je gevoelens.

Samengevat: Zelfliefde is niet egoïstisch, maar juist een essentieel onderdeel van een gelukkig en gezond leven. Door van jezelf te houden, word je een beter mens voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen en dus het vermogen tot zelfliefde  (zelfcompassie) geeft kracht en levert een sterke bijdrage aan geluk. Wanneer we ons kwetsbaar mogen opstellen en niet perfect hoeven te zijn, komt er weer ruimte voor geluk, plezier en spel.

De belangrijkste boodschap die ik je hier wil meegeven is: we vinden te midden van alle drukte en chaos pas echt geluk en ontspanning wanneer we leren om onszelf te accepteren zoals we zijn. Een hele mond vol… 😊, maar het betekent dat je ervaart dat je goed genoeg bent zoals je bent en dat je je angst voor kwetsbaarheid leert overwinnen. En wat je daarvoor nodig hebt is zelfcompassie, ook wel zelfliefde genoemd. Zelfliefde: de sleutel naar geluk.

Niet altijd heb ik vertrouwen
Ben ik opgewekt en blij
Maar stap voor stap
Hou ik elke dag
Een beetje meer
van mij

De kracht van zelfliefde

Zou jij ook graag weer eens heerlijk willen genieten van ontspanning en kalmte en tevredenheid willen ervaren? De waardering voor jezelf en anderen willen voelen?

Begin dan eens met een paar korte vragen te beantwoorden voor meer zelfinzicht:

  • Van welk compliment ga jij stralen?
  • Waar wordt jij blij van? Let er vandaag eens extra op!
  • Waar ben je het meest trots op?
  • Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
  • Emoties zeggen iets over jezelf. Waar wordt jij boos van? Of verdrietig? Waar heb je dan eigenlijk behoefte aan?

Zelfliefde ontwikkelen

Wil jij ook zelfliefde leren ontwikkelen? Ontdekken wie jij echt bent en waar jij gelukkig van wordt? Ik help mensen meer bewust maken van wie ze echt zijn, wat ze voelen en welke invloed ze hebben op hun eigen leven. Door emoties en gevoelens te herkennen, erkennen, te voelen en te ervaren.

Ik help je ontdekken hoe je meer van jezelf kunt gaan houden zodat jij meer zelfvertrouwen krijgt. Zo leer je om voor jezelf op te komen, om je grenzen aan te geven. Je leert dat jij goed genoeg bent: je bent waardevol! Je mag zijn wie je echt bent. Kortom: je leert jezelf te accepteren zoals je bent; inclusief je tekortkomingen. Dat gun ik jou ook. Laat jezelf zien! Jouw mooie ik!

Investeer in jezelf: de kracht van zelfliefde zorgt voor meer zelfvertrouwen. Wil je graag mijn hulp? Maak dan gebruik van het gratis kennismakingsgesprek.

Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.

Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.

Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!