Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld

Een negatieve spiraal - negatief zelfbeeld

Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld!

Hoe doorbreek je een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld?

Herken jij dat… dat je in een negatieve spiraal zit? Dat je je somber voelt en niet meer weet hoe je er uit moet komen? Het lijkt wel of alles tegenzit!

Een negatieve spiraal – negatief zelfbeeld wordt vaak versterkt door negatieve gedachten die je over jezelf hebt. Ze zitten in je geheugen gegrift. Als jij bijvoorbeeld gelooft dat men jou niet leuk vindt, dan gedraag jij je er ook naar. Je hebt de gedachte dat men jou niet aardig vindt en dat ze jou niet leuk vinden.

En in plaats van opgewekt en verwachtingsvol is jouw stemming dan ook vaak bedrukt en angstig. Misschien wel afwachtend. En in plaats van een gesprekje aanknopen ga je ergens in een hoekje staan en zit je wat op je telefoon te kijken… Je gedrag is minder gericht op mensen ontmoeten en contact maken en al snel zul je bevestigd worden in je negatieve overtuiging: zie je wel, ik ben niet leuk! Die gedachte gaat waarschijnlijk samen met andere negatieve gedachten over jezelf. En zo blijf je rondcirkelen in de negatieve spiraal.

Wat nou als jouw gedachten vaker negatief zijn dan positief? Dat je geen goed gevoel hebt van jezelf? En dat dit jouw dagelijkse leven beïnvloed?

Een negatief zelfbeeld

Mensen met een negatief zelfbeeld hebben vaak het probleem dat ze teveel nadenken en daardoor gaan piekeren:

  • Wat zullen ze wel niet van me denken?
  • Ik weet zeker dat ik het niet kan
  • Ik ben niet aantrekkelijk
  • Ze vinden me vast waardeloos
  • Ik kan niet met nieuwe mensen omgaan
  • Geen wonder dat niemand van me houdt…

Weet je waar dat negatieve gevoel vandaan komt? Juist ja, van je gedachten. Doordat jij iets denkt (over jezelf) ontstaat er een gevoel. Je denkt negatief en voelt je somber. Je wilt je goed voelen maar het is zo lastig om dat gevoel te veranderen. Maar, onthoud dit goed: JIJ BENT NIET JOUW GEDACHTEN! Neem deze gedachten niet serieus.

Maar hoe doe je dat? Hoe kun je jezelf lostrekken uit die negativiteit? Hoe kom je weer in een positieve flow?

Jezelf leren kennen

Mijn vraag aan jou: hoe kijk je naar jezelf? Hoeveel zelfliefde heb jij?. Om te ontdekken waar dit negatieve gevoel vandaan komt, is het dus belangrijk om jezelf te kennen. Door zelfkennis krijg je inzichten in wie je bent en waarom je doet wat je doet. Je wordt je bewust van jouw gedrag, ook op anderen. Belangrijk ook dat jij jezelf accepteert. Je bent oké! Je bent een prachtig mens.

Laat negatieve gedachten niet meer toe en zeg tegen jezelf:

  • Ook al vind ik mezelf niet aantrekkelijk, ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik heb mezelf lief. Ik ben goed zoals ik ben.
  • Ook al vind ik mezelf waardeloos, ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik heb mezelf lief. Ik ben goed zoals ik ben.
  • Ook als denk ik dat ik het niet kan, ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik heb mezelf lief. Ik ben goed zoals ik ben.

En door een positiever beeld van jezelf ga je meer positieve dingen zien, waardoor jouw stemming ook beter wordt. Daardoor wordt je moediger en ga je dingen uitproberen. En zo doorbreek je de negatieve spiraal.

Weet en onthoud dat niemand perfect is. We hebben allemaal onze onzekere momenten. Denk je dat ik altijd zeker ben van mezelf? Echt niet! Ik vraag regelmatig bevestiging van anderen, omdat ik twijfel of ik het wel goed doe. En om volop in de picture te staan is ook niet echt mijn ding. Maar ik weet van mezelf dat dit zo is en dit betekent niet dat ik daardoor minder ben dan een ander. Ik accepteer dat het zo is. Ik heb geleerd het als een uitdaging te zien.

De negatieve spiraal doorbreken

En ik wil je daarbij helpen! Op mijn website bied ik diverse mogelijkheden aan om aan de slag te gaan met zelfinzicht. Want door te oefenen ga je ontdekken wie je bent.  Je gaat nadenken over welke gedachten jou bezighouden, welke stemmen in je hoofd (jouw ‘ikken’ – subpersonen) jou tot negatief denken aanzetten, maar je leert ook te kijken naar de mooie momenten in je leven en je gaat ontdekken wat jou gelukkig maakt.

Kortom: je gaat de regie weer pakken over jouw leven.

Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf leert accepteren. Hoe gaaf is dit? Wil jij dit ook? Het is een waardevolle investering in jezelf,  want als ik heel eerlijk ben… vaak wéten we al een hoop, maar doen we er weinig mee.

Dus vraag jezelf eens af: wat gun ik mezelf? Of eigenlijk beter nog: waarom zorg ik wel goed voor X (mijn werk/bedrijf, kinderen, partner of andere naasten), maar eigenlijk niet zo goed voor mezelf?

Een mooie vraag om over na te denken vandaag!

Hartelijke groet,

Marijke

 

Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.

Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.

Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!