Emoties durven voelen
Emoties durven voelen
Hoe ga jij om met emoties? Laat je ze toe of negeer je ze en stop je ze diep weg?
Tegenwoordig ligt de nadruk vaak op productiviteit en succes en wordt het uiten van emoties soms gezien als een teken van zwakte. Maar, het vermijden of onderdrukken van emoties kan leiden tot een verlies van verbinding met onszelf en anderen. Emoties vormen de kleurrijke palet van onze innerlijke wereld en het negeren ervan staat gelijk aan het missen van de nuances in een prachtig schilderij.
Vaak vinden we het maar moeilijk om emoties toe te laten. En dan heb ik het vooral over de negatieve emoties, want de positieve, die kosten ons geen moeite. Dat gaat vaak vanzelf en laten we zonder problemen zien. Maar frustraties, jaloezie, pijn en verdriet, daar hebben we moeite mee. Die laten we liever niet zien en daar willen we graag vanaf. Dus stoppen we ze diep weg en luisteren naar het stemmetje in ons hoofd dat zegt: ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.
Maar juist het wegstoppen, het bagatelliseren en het niet accepteren van onze negatieve emoties zorgt ervoor dat we blijven hangen in de cirkel van negativiteit.
Herkenbaar?
Voor mij wel. Jarenlang is dit mijn overlevingsmechanisme geweest: diep wegstoppen, net doen alsof er niets aan de hand is. Blijven lachen, want het valt echt wel mee. “Stel je niet zo aan”, “Kom op, niet zo janken” en “Waar doe je nou zo moeilijk over?” Het waren de boodschappen uit mijn verleden. Dus was ik flink en stelde me niet meer aan. En huilen, dat deed ik wanneer ik alleen was. En toch bedoelden mijn ouders het goed en hielden ze van mij. Het punt is dat ze het zelf ook niet hebben geleerd.
Waarom is het zo belangrijk om emoties te durven voelen?
Emoties horen bij het leven en ieder mens heeft emoties. Maar we gaan er allemaal anders mee om. Emoties hebben invloed op ons leven en heeft alles te maken met gevoel. Het is een samenwerking tussen gevoelens, gedachten en gedrag. Sterker nog: je kunt niet niet voelen! Gevoel is constant aanwezig in je leven.
Emoties zijn als een innerlijk kompas dat ons de weg wijst door het doolhof van het leven. Ze bieden waardevolle informatie over onze behoeften, verlangens en grenzen. Het stilstaan bij en erkennen van deze emoties stelt ons in staat om bewuste keuzes te maken die in lijn zijn met ons ware zelf. Het negeren van emoties kan daarentegen leiden tot een leven dat wordt bepaald door externe verwachtingen in plaats van innerlijke waarden.
Het durven voelen van kwetsbaarheid
Het proces van emoties durven voelen vraagt om moed. Het betekent dat we de kwetsbaarheid omarmen die inherent is aan ons mens-zijn. Kwetsbaarheid is absoluut geen zwakte; het is de basis van creativiteit, liefde en verbondenheid. Door onszelf toe te staan kwetsbaar te zijn, openen we de deur naar diepgaande relaties en authentieke zelfexpressie.
Neem bijvoorbeeld angst, een emotie die velen van ons instinctief vermijden. Toch is het vaak juist de angst die ons wijst op gebieden waar groei mogelijk is. Onlangs kwam ik deze zin tegen die zo mooi weergeeft wat durven voelen is:
Het durven voelen van angst is als het vastpakken van de hand van moed. Samen vormen ze een danspaar dat ons leidt naar nieuwe ervaringen en een verrijkt leven.
Wat gebeurt er als je je emoties onderdrukt?
Strategieën om emoties niet te uiten en te ontkennen hebben hetzelfde effect als het onder water duwen van een bal: het kost je energie en het irriteert steeds meer, want de emotie komt steeds weer boven drijven:
- De spanning bouwt zich op
- Je verliest sneller je zelfbeheersing
- Fysieke klachten verergeren
Het is dus belangrijk om emoties te durven voelen. De oorzaak van veel onbegrepen klachten is dat mensen niet naar hun lichaam luisteren.
We zijn vergeten om meer naar ons gevoel (hart) te luisteren en blijven hangen in onze gedachten. Terwijl het lichaam je elk moment van de dag laat weten hoe het met je gaat. Het weet precies wanneer je gespannen bent, of angstig, boos, verdrietig of wantrouwig. Je hartslag, spierspanning, ademhaling en temperatuur reageren allemaal op de emoties die je ervaart.
Veel mensen leven vanuit een voortdurende overspanning. Ze zijn bezig zichzelf te bewijzen, presteren, te voldoen aan de verwachtingen van anderen, alles onder controle willen houden, alles uit het leven willen halen en alles goed willen doen. Dit zorgt voor een voortdurende belasting. Vaak komt dit voort uit de gedachte
- dat je alles móet kunnen
- dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van de ander
- dat je aardig en behulpzaam moet zijn
- dat je denkt dat je niet goed genoeg bent of nergens bij hoort
Dit alles doet iets met je en kost energie.
Hoe kun je emoties leren voelen?
Hoe kun je je gevoelens uiten, zodat je ze niet meer onderdrukt en ze je niet langer meer belemmeren? Hoe kun je emoties en oud zeer verwerken in plaats van op te kroppen? Hoe kun je oude emoties uit je verleden leren loslaten?
Door een gevoel niet te voelen en te negeren, geven we het de kracht om ons in de toekomst te kwetsen. Maar nemen we deze gevoelens serieus en erkennen we ze, dan maken we onszelf krachtiger en leren we dat het goed voelt om onszelf te uiten.
Het goed leren voelen en verwerken van emoties (onverwerkte en oud zeer) gaat stap voor stap en begint bij:
- Door te luisteren naar de lichamelijke signalen. Het bewust worden van wat je voelt (je emotie)
- Deze emotie accepteren en liefde te geven
- Het erkennen, observeren en doorvoelen van je emotie
- De emotie loslaten
Luisteren naar de lichamelijke signalen. Merk de fysieke gewaarwordingen op die gepaard gaan met je emoties. Spanning op de borst. Misselijk. Zwaar hoofd. Warmte in het gezicht. Oppervlakkig ademhalen. Koude handen. Spanning in de schouders en nek. Schrijf ze op en houd een emotiedagboek bij.
Door deze sensaties op te merken, zonder ze te beoordelen als goed of slecht, dus zonder oordeel, dan komen we los van onze ‘negatieve’ gevoelens over deze emoties. In plaats daarvan volgen we onze emoties, heel voorzichtig, door ze te doorvoelen, zonder een alarmbel naar onze hersenen te sturen.
Emoties durven voelen in plaats van denken
Niet alle emoties hoeven direct opgelost te zijn. Wees lief voor jezelf door niet anders te willen zijn, maar gun jezelf de tijd te doorvoelen wat je voelt. We zijn niet perfect! Het lichaam is af en toe zwak, moe of ziek en dus niet perfect.
Gedachtes beïnvloeden je gevoel. En deze gevoelens beïnvloeden vervolgens weer je gedrag. Je kunt je dus wel voorstellen dat pessimistische gedachten leiden tot onaangename gevoelens en optimistische gedachten tot prettige gevoelens. En wanneer je een optimistische kijk hebt zet dit eerder aan tot actie, terwijl je met een pessimistische bril op vaak denkt dat het toch niets wordt.
Emoties en de invloed van jouw zelfbeeld
Jouw zelfbeeld bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt en oordeelt over jezelf, hoe je je opstelt naar anderen en welke keuzes je maakt in je leven. Zo kun je het beeld hebben dat je overal verantwoordelijk voor bent en ga je je overal mee bemoeien. Maar je kunt ook het idee hebben dat je niet goed genoeg bent, waardoor je je voortdurend onzeker voelt en je jezelf steeds gaat bewijzen.
Ook het maken van keuzes heeft alles te maken met emoties. De keuzes die je maakt worden vaak beïnvloed door je gevoelens.
Wil je…
- jezelf beter leren kennen?
- beter met emoties kunnen omgaan?
- de rode draad ontdekken in je leven?
- meer zinvolheid ervaren in het leven?
- inzicht krijgen in de invloed van het verleden op jouw huidige leven?
- weten waarom je steeds in dezelfde situaties terecht komt?
- bepaalde emoties kunnen loslaten die verbonden zijn met het verleden?
- een voortdurende onrust kwijt?
- een andere richting geven aan je leven?
Jezelf leren kennen is belangrijk. Inzicht krijgen in jouw overtuigingen. Jezelf, maar ook anderen beter leren kennen. En emoties geven je dit zelfinzicht. Emoties vertellen jou hoe het met je gaat: waar je plezier aan beleeft, wat je verdrietig maakt, waar je je aan ergert, waar je bang voor bent en waar je jaloers op bent. Emoties vertellen je waar je gevoelig voor bent zoals afwijzing, kritiek of waardering. Ze zijn ons innerlijke kompas en helpen ons bij het maken van kleine en grote keuzes in je leven.
Emoties en gedrag: een onderlinge dans
Onze emoties beïnvloeden dus niet alleen hoe we ons voelen, maar ook hoe we handelen. Ze fungeren als leidraad voor ons gedrag en bepalen de kwaliteit van onze interacties met anderen. Het vermogen om onze emoties te begrijpen stelt ons in staat om bewuste keuzes te maken en een leven te leiden dat in overeenstemming is met onze waarden.
Praktische stappen naar emotionele intelligentie
- Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op je emoties. Wat triggert bepaalde gevoelens en welke boodschappen proberen ze over te brengen?
- Acceptatie: omarm je emoties zonder oordeel. Ze zijn waardevolle signalen die je helpen groeien en leren.
- Communicatie: deel je emoties met anderen. Openheid en eerlijkheid versterken niet alleen je eigen emotionele welzijn, maar verdiepen ook je relaties.
- Grenzen stellen: Leer om je grenzen aan te geven op basis van je emoties. Dit beschermt niet alleen je eigen welzijn, maar bevordert ook respectvolle interacties.
Conclusie: een leven in kleur
Emoties durven voelen is geen teken van zwakte, maar eerder een bewijs van emotionele intelligentie en veerkracht. Ze vormen de sleutel tot een leven dat wordt geleid door authenticiteit en verbondenheid: de kleurrijke penseelstreken op het canvas van ons leven. Durf ze te voelen, te omarmen en te begrijpen. Ze zijn niet alleen een weerspiegeling van wie we zijn, maar ook de wegwijzers die ons leiden naar een meer vervuld en authentiek leven. Laat je innerlijk kompas je gids zijn op de reis naar zelfontdekking en groei.
Emoties durven voelen en toelaten
Wil je meer inzicht in jouw gevoelens en emoties? Of is er een gevoel bij je aangeraakt waardoor er emoties naar boven komen waar je geen raad mee weet? Heb je er behoefte aan om dit met iemand te delen? Wees dan welkom!
Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.
Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.
Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.
Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.
Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.
Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!