Meer zelfvertrouwen krijgen door je onzekerheid te overwinnen
Meer zelfvertrouwen krijgen door je onzekerheid te overwinnen
In dit blog lees je over meer zelfvertrouwen krijgen door je onzekerheid te overwinnen; hoe je kunt leren om sterker in je schoenen te staan en grip te krijgen op je onzekerheid.
Wat is onzekerheid?
Wat is onzekerheid eigenlijk? Onzeker zijn houdt in dat je twijfelt over jezelf. Aan de keuzes die je maakt of zou moeten maken. Je twijfelt constant en vraagt je af of je het wel goed doet. Je gaat piekeren (malen) en ervaart daardoor veel stress. Het is als een vicieuze cirkel: je vraagt je af ‘hoe kom ik hier uit?’
Een belangrijk onderdeel van onzekerheid is je zelfwaardering. Wat vind je van jezelf? En van de keuzes die je maakt? Kun je met liefde naar jezelf kijken? Of beoordeel jij jezelf negatief?
Minder onzeker zijn kan door je zelfvertrouwen te vergroten. Door te kiezen voor jezelf.
Jezelf centraal stellen
Vergroot je zelfvertrouwen door meer zelfkennis. Door jezelf centraal te stellen en inzicht te krijgen in wie je bent. Wat jouw behoeften zijn. Leren voelen wie je bent, liefdevol kijken naar wat jij nodig hebt en je behoeften accepteren. Zo creëer je verbinding met jezelf: het enige juiste vertrekpunt in jouw leven.
Minder onzeker zijn
De basis voor meer zelfvertrouwen is dat je kiest om ruimte te maken voor jezelf. Hiervoor is het van belang dat je jezelf accepteert zoals je bent. Ook met je minder mooie kanten en de gevoelens die je ervaart. Door het omarmen van jouw behoeften en te luisteren naar je intuïtie kun je kiezen voor dat wat goed voor jou is.
Het klinkt misschien als een dooddoener, maar je bent goed zoals je bent. Jij bent jij. Met al je gebreken, met alles waar jij je voor schaamt, wat niet tof is en waarvan je wenste dat het er niet was. Juist dat maakt jou tot wie je bent. Kwetsbaar: niet perfect, maar wel authentiek.
Daarvoor heb je lef en moed nodig. Onzekerheid kan ons leven beheersen en ervoor zorgen dat we onszelf constant vergelijken met anderen en twijfelen aan onze eigenwaarde. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je jezelf kunt accepteren zoals je bent, zodat je uiteindelijk van je onzekerheid afkomt.
Zelfvertrouwen
Ik moet je iets bekennen. Want… als je mij zou vragen om mijzelf te beschrijven, dan zou ik zeggen: vriendelijk, vasthoudend, hardwerkend en creatief. Maar ik denk niet dat zelfvertrouwen in mijn top 10 van woorden zou staan.
Waarom niet? Omdat ik vroeger dacht dat iemand met zelfvertrouwen alles durfde: vrijmoedig en flitsend. Nou, en dat ben ik dus absoluut niet!
Wel weet ik inmiddels dat zelfvertrouwen niet flitsend hoeft te zijn. En dat zelfvertrouwen meer iets is als innerlijke vastberadenheid i.p.v. uiterlijke bravoure.
Gelukkig kan ik nu wel zeggen dat ik een gezonde mate van zelfvertrouwen heb. En daarmee wil ik niet zeggen dat ik nooit onzeker ben of nooit meer twijfel en dat het mij soms nog steeds moeite kost om goed naar mijn gevoel te blijven luisteren. Ook moet ik soms nog steeds mijn angsten overwinnen om op nieuwe dingen af te stappen. En moet ik bekennen dat het ook wel eens fout gaat!
Het allerbelangrijkste is dat je jezelf accepteert. Met al je emoties, gevoelens en tekortkomingen én met al je talenten en positieve eigenschappen. Want die hebben we allemaal. We hoeven nare emoties en gevoelens niet weg te stoppen, ze horen bij het leven. Geen enkel mens is altijd gelukkig. Dat bestaat niet.
Zo ontwikkelde ik zelfvertrouwen en leerde ik om mijzelf te mogen zijn en vooral… om mijzelf serieus te nemen.
Wat is nou eigenlijk ‘zelfvertrouwen’!
Ik heb het woord opgezocht en kwam het volgende tegen:
- Volgens Van Dale betekent zelfvertrouwen “het vertrouwen in de eigen kracht”
- Wikipedia zegt het volgende: Zelfvertrouwen is het gevoel van eigenwaarde. Letterlijk betekent het “het vertrouwen van een persoon in zichzelf in dat wat hij of zij kan of hoe diegene is”.
Eigenlijk is het dus een geheimzinnige eigenschap. Het is iets wat we allemaal graag willen hebben. Maar wat houdt het nou echt in?
Een andere definitie van zelfvertrouwen, die mij echt aanspreekt, is: Handelen vanuit vertrouwen dat je niet helemaal weet wat je doet, maar dat je een sprong in het diepe waagt. Met andere woorden… wat je doet is belangrijk, hoe je je voelt wanneer je het doet, doet er minder toe. Meer zelfvertrouwen krijg je door je onzekerheid te overwinnen.
Onthoud daarom het volgende:
- Handelingen komen vóór gevoelens
- Handelingen worden gestuurd door normen en waarden (dat waar je om geeft, wat belangrijk is voor jou)
- Het proces is belangrijker dan het resultaat
Meer zelfvertrouwen krijgen is jezelf leren kennen
Zelfvertrouwen komt voort uit hoe je geaard bent: weten wie je bent, wat belangrijk voor je is en hoe hard je ervoor hebt gewerkt.
Een connectie met je authentieke zelf kan je helpen de druk weg te nemen tijdens spannende situaties. Even een voorbeeld:
Toen Renate het glas hief tijdens het huwelijksfeest van haar zus, was ze enorm gespannen over het feit dat alle ogen op haar gericht werden. Ze was bang dat haar handen zouden trillen en haar stem het zou beven. Maar toen ze erbij stilstond, merkte ze dat indruk maken op alle tweehonderd gasten met een perfecte speech haar niet zo interesseerde. Wat ze wel belangrijk vond, was haar zus en nieuwe zwager te laten zien hoe ze om hen gaf en hoopte dat ze gelukkig zouden worden. Met dat in haar achterhoofd deed ze haar zegje tijdens de plechtigheid, zonder heel zenuwachtig te zijn. Zo bracht ze een welgemeende toost uit die de banden die zij het belangrijkst vond nóg steviger maakte.
Natuurlijk is twijfel aan jezelf niet altijd slecht. Soms is angst een signaal dat we onvoldoende zijn voorbereid op een grote presentatie of uitvoering. Door te oefenen wat je wilt zeggen en doen geeft je gedachten iets om op terug te vallen wanneer er veel druk op je ligt. Maar twijfel kan je ook vertellen dat je meer informatie nodig hebt… een andere richting moet inslaan of even gas terug moet nemen.
Helaas blijven we vaak te lang hangen in aarzelingen. Als je urenlang hebt geoefend, zou je actie moeten kunnen ondernemen zonder piekeren over wat er fout zou kunnen gaan en zonder angst voor de situatie.
Sterker in je schoenen staan
Van nature voel ik me aangetrokken tot het helpen van mensen met angst. Die daar stress van ondervinden, omdat ze worstelen met een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of altijd twijfelen.
Juist als je weinig zelfvertrouwen hebt zal je je sneller zorgen maken, omdat je denkt dat je iets niet kunt. De angst krijgt de overhand en krijg je stress omdat je je afvraagt: ‘kan ik het wel?’ ‘zou het wel goed gaan?’ Dit leidt tot onzekerheid en tot lichamelijke klachten: fysiek en psychisch.
Het geeft mij voldoening mensen te leren in zichzelf te geloven. Hen iets te leren beheersen waar ze (doods)bang voor zijn en het dus uit de weg gaan: vermijding! De angst, twijfel en een gebrek aan zelfvertrouwen staat hen in de weg.
Maar weet één ding: je bent gelukkig heel normaal!
Want wanneer jij midden in een zelfvertrouwenscrisis zit, dan lijkt het of jij de enige bent die daarmee worstelt… ja toch?
En dat ieder ander alles durft!
Maar echt… je bent niet de enige!
Ik spreek regelmatig mannen en vrouwen die zich afvragen hoe ze hieruit moeten komen. Alsof het een vicieuze cirkel is waarin ze gevangen zitten. Met mijn traject ‘Sterker in je schoenen staan’ heb ik hen geïnspireerd en getransformeerd naar een situatie die wel werkt. Handvatten die ze dagelijks kunnen toepassen in hun leven.
Wil jij weten hoe dit in jouw situatie kan werken, maak dan rechtstreeks in mijn online agenda een gratis adviesgesprek waarin we samen bekijken of mijn programma ook iets voor jou is.
Bewustwording van gedachten door zelfkennis
Je kunt dus leren je denkpatroon te veranderen, door je bewust te worden van jouw belemmerende en negatieve manier van denken. Daar is zelfkennis voor nodig: de bereidheid om jezelf beter te leren kennen. Best confronterend, omdat het beeld dat je van jezelf hebt misschien niet klopt. Daarvoor kan een coachtraject helpend zijn.
Zelfkennis is het inzicht in jouw mogelijkheden en onmogelijkheden. Zelfkennis begint bij jezelf en is de basis voor persoonlijke ontwikkeling. Je leert jezelf kennen en bent beter in staat om richting te geven aan je leven. Het maakt je veerkrachtig waardoor je het vermogen hebt om moeilijke situaties het hoofd te bieden en stress te voorkomen.
Marijke
Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.
Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.
Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.
Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.
Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.
Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!