Ik heb geen energie meer en voel me moe

Ik heb geen energie meer en voel me moe

Ik heb geen energie meer en voel me moe

Wanneer je geen energie meer hebt en jij je moe of lusteloos voelt, dan is je lichaam uit balans. Dit voel je dan vaak als eerste in je lichaam. De een heeft slaapproblemen, de ander darmproblemen (zoals buikpijn, obstipatie of onrustige darmen), hoofdpijn, misselijkheid of gespannen spieren. Je hebt geen energie meer en voelt je moe.

De oorzaak hiervan kan zijn door altijd ‘aan’ te staan. Of door altijd actief te zijn en altijd alles te volgen op sociale media, of altijd maar klaarstaan voor iedereen om je heen. Maar het kan ook zijn dat de klachten ontstaan doordat jij jezelf blijft uitputten, door bijvoorbeeld nog meer leuke dingen te gaan doen bij vermoeidheid, terwijl je lichaam eigenlijk behoefte heeft aan rust. Vaak hebben we de neiging om door te gaan, ook al voelen we ons moe, uitgeput of leeg.

Dat we doorgaan heeft vaak te maken met de gedachten die we hebben: ‘luieren is voor watjes’, ‘opgeven is voor losers’. Daarnaast hebben we vaak de neiging om niet écht goed te voelen wat we in ons lichaam voelen, of datgene wat we voelen (pijn, ongemak, spanning)  te onderdrukken, te negeren of te verdoven (met drank, veel eten of afleiding).

Door het negeren of afleiden van datgene wat we voelen in ons lichaam, stemmen we niet goed meer af op ons lichaam. We raken het contact met ons lichaam kwijt, waardoor we uit balans raken.

Wat doe je teveel?

Als je leven niet meer in balans is dan heeft dit vaak te maken met dat je het een teveel doet en het ander te weinig. Meestal doe je te veel dingen die energie kosten en te weinig dingen die energie opleveren. Of je leeft te veel vanuit verwachtingen van anderen en te weinig vanuit je eigen behoeften.

Kijken naar hoe je uit balans geraakt bent kun je dus doen door te kijken naar hoe jij je tijd verdeelt. Je kunt bekijken of wat je doet wel bij je past en ook is wat je wilt doen. Soms ben je vooral veel bezig met wat anderen van je zullen vinden en gaat daar veel tijd in zitten.

Onderstaande oefening maakt duidelijk wat je te veel doet en wat je mogelijk minder wilt doen. Sta er eens bij stil en voel hoe het voor je is om je te realiseren dat wat je nu doet te veel is.

Oefening: Hoe verdeel jij je tijd nu?

  • Teken op een vel papier een cirkel. Dit is een symbool voor jouw tijd. De hele cirkel is al jouw tijd.
  • Hoe verdeel jij die tijd over werk, relaties, gezondheid en vrije tijd? Maak met ‘taartpunten’ in de cirkel zichtbaar hoe jij je tijd nu verdeelt. Hoeveel procent van je tijd gaat er naar elk gebied?
  • Kijk naar de verdeling. Dit is de manier waarop jij je tijd nu verdeelt. Is dit hoe je je tijd écht wil verdelen? Of zou je iets anders willen in de verdeling.

Schrijf dat op.

Wat doe je te weinig?

Als je uit balans bent, doe je de dingen die echt belangrijk voor je zijn vaak te weinig. Ga voor jezelf maar eens na: doe jij nu wat je écht wilt? Of heb je de neiging om je eigen wensen en behoeften te negeren of ondergeschikt te maken aan die van anderen. Neem je echt de tijd om dingen te doen die jou voldoening en energie geven? Of zou je dit eigenlijk wel meer willen doen, dingen die bij je passen.

Kijk voor jezelf eens naar wat jij mist. Zo kun je beter beslissen wat je meer en minder wilt doen om weer in balans te komen. Mis je bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf, dan helpt het om te weten waarom dit zo belangrijk voor je is én om die tijd meer te gaan nemen. Mis je meer tijd om met je gezin of familie door te brengen, dan helpt het om erbij stil te staan wat je vooral mist in het contact met hen en daarbij te luisteren naar je gevoel. En dus je gevoel serieus te nemen. Datgene wat je mist zegt veel over wat je meer wilt doen.

Samenhang tussen klachten en te veel of te weinig doen

Ik heb geen energie meer en voel me moe. Vaak is er een verband tussen wat je te veel en te weinig doet en lichamelijke klachten. We hebben het niet in de gaten, omdat bij de meeste mensen het uit balans raken geleidelijk gaat. Vaak zijn er al wel signalen geweest, maar sta je er niet genoeg bij stil.

Of de onrust en de spanning die je in je keel voelt hang samen met het feit dat je met niemand spreekt over wat je dwarszit. Uit schaamte of omdat je geen hulp durft te vragen.

Of de irritaties en je slaapproblemen die je hebt komen door te veel werken en te weinig ruimte hebben in je agenda om tijd voor jezelf te kunnen nemen.

We zorgen voor afleiding en negeren de signalen van ons lichaam. Hierdoor raak je het contact kwijt met je lichaam.

Wat heb je nodig om weer in balans te komen

Ik heb geen energie meer en voel me moe: Om weer in balans te komen heb je zelfkennis en zelfliefde nodig. Weten wat jij wilt doen, ook op een manier dat jouw gedachten en gevoelens je niet afleiden en zorgzaam voor je zijn. En houden van jezelf: wat er ook gebeurt en wat jij ook doet. Zelfliefde betekent dat je jouw imperfecties omarmt.

Zelfliefde kun te ontwikkelen door steeds bij jezelf te checken en te voelen: hoe is het nu met mijn lichaam en wat heeft het nodig? Waar heeft het behoefte aan? En door daarna te checken hoe het met je ‘geest’ is: hoe gaat het met mij? Waar verlang ik naar?

Tips voor herstel van disbalans:

  • Voldoende slapen
  • Een ding tegelijk doen
  • Toegeven aan vermoeidheid
  • Tijd voor jezelf nemen (me-time)
  • Je afsluiten voor prikkels (geen mobiel, tv, muziek)
  • Rustig wandelen in de natuur (sjokken, slenteren)
  • Ontspanningsoefeningen
  • Je laten masseren
  • Gezonde voeding, regelmatig eten
  • Liggen en niets doen (lummelen)

Geen energie meer hebben en je moe voelen: leer de signalen van je lichaam kennen. Zelfliefde betekent dus dat je de behoefte van je lichaam kent, maar ook de verlangens van je innerlijk leert kennen en vervullen. Door daarbij stil te staan zorg je goed voor jezelf. Door je verlangens serieus te nemen. Dat helpt voor een goede balans.

Vindt je het lastig om stil te staan bij je verlangens en je gevoel? Is dat iets wat je niet makkelijk doet? Kijk hoe ik je hierbij kan helpen: marijkewielink.nl

Warme groet,

Marijke

Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.

Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.

Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!