In 5 stappen van moeten naar willen!

In 5 stappen van moeten naar willen

In 5 stappen van moeten naar willen!

Het is ochtend en ik ben net wakker. In mijn hoofd laat ik de dag alvast de revue passeren en maak ik een lijstje van wat er allemaal moet gebeuren.

Douchen, ontbijten, met de hond een rondje lopen, gauw een was in de machine en daarna me voorbereiden voor de eerste afspraak. Tussen de afspraken door de was in de droger, stofzuigen en opruimen en bedenken wat we vanavond gaan eten. Na de lunchpauze met de hond een extra groot rondje wandelen, waarna ik bij terugkomst weer verder kan met mijn werk.

Kijkend op mijn to-do lijstje vraag ik me af waar ik de tijd vandaan moet halen om mijn taken af te werken. Ik heb mijn handen vol aan mijn werk, mijn gezin, het huishouden, als mantelzorger en tijd voor mijn familie en vrienden. Ik realiseer me dat ik alweer geen tijd heb voor mijzelf, voor de dingen die ik graag wil doen.

Herken je dat?

Dat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het rennen bent om alles te doen wat er moet gebeuren? Je hebt het gevoel dat je wordt geleefd, dat er geen tijd is voor jezelf. Dagen die je weinig voldoening geven en die je veel energie kosten. Je gaat over op de automatische piloot omdat je veel ballen hoog te houden hebt. Je merkt dat je een korter lontje hebt en voelt je aan het einde van de dag vaak doodmoe. Het gevaar van een burn-out ligt op de loer.

Gelukkig kan het ook anders. Door te minderen met MOETEN. Want we moeten zoveel van onszelf. We zijn druk… druk… druk… Niet omdat we dat zo graag willen, maar omdat we dat van onszelf moeten.

  • ik moet wel alles zelf doen, want die ander heeft het al zo druk…’
  • ik moet wel alle voor elkaar hebben, want anders heb ik het niet onder controle…’
  • ik moet het wel zelf doen, want ik doe het zelf het snelste en het beste…’

In 5 stappen van moeten naar willen

Je kunt je afvragen of je alles wel MOET doen. Het kan namelijk ook anders, door jezelf de simpele vraag te stellen: MOET IK DIT NU DOEN?

Deze vraag kun jij jezelf 5 keer stellen, steeds met de klemtoon op een ander woord. Door dit te doen leer je bewust keuzes te maken.

In 5 stappen van moeten naar willen:

  1. MOET ik dit nu doen? Vraag jezelf eens af: moet je het of wil je het. Zo bepaal je het belang van deze klus. Kijk ook nog eens kritisch verder: moet het omdat je het zo gewend bent, omdat anderen dat altijd aan jou vragen of omdat je het moeilijk vindt om nee te zeggen. Als je je realiseert dat je het wilt en dat het geen moeten is, begin je er al meer ontspannen aan.
  2. Moet IK dit nu doen? Vraag jezelf eens af: ben jij de beste persoon om dit te doen? Ben jij de enige persoon die dit kan doen? Of kun je de taak ook delegeren?
  3. Moet ik DIT nu doen? Er moet altijd van alles gedaan worden en je kunt niet alles tegelijk. Er moeten dus keuzes gemaakt worden waar je je tijd aan besteed. Daarnaast kan een klus op verschillende manieren worden gedaan. Is de stap die je wilt zetten de juiste stap op dit moment of kan het wachten?
  4. Moet ik dit NU doen? Veel taken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Vraag je eens af: kan het een uurtje, dag, week, maand wachten? Of is het inderdaad echt heel dringend nodig dat je alles uit de handen laat vallen om hier direct mee aan de slag te gaan?
  5. Moet ik dit nu DOEN? Wat gebeurt er als je niets doet? Sommige problemen verdwijnen met de tijd en lossen vanzelf op. Vaak lijken zaken belangrijk, maar blijken dat toch niet te zijn als ze blijven liggen. Of ze zijn voor anderen relevant, maar niet voor jou. Als er niets gedaan hoeft te worden, scheelt dat jou een hoop werk.

Meer willen

Ik heb inmiddels van mijn to-do lijstje een wensenlijstje gemaakt. Want de meeste dingen die er op stonden, waren niet echt nodig. Geen moeten dus.

Als bijvoorbeeld de kinderen ’s avonds op bed liggen en je geen zin hebt om nutteloos voor de tv te hangen, pak dan je wensenlijstje erbij. Kijk waar je zin in hebt en wat je binnen de beschikbare tijd kunt doen. Het grappige is dat ik dacht dat al die dingen eindeloos op mijn lijstje zouden blijven staan, maar ik heb er inmiddels in de afgelopen weken meer weggestreept dan de jaren ervoor 😄.

Daarnaast is het belangrijk dat je tijd hebt voor jezelf. Zonder dat je iets moet! Lummeltijd noem ik het. Waar je kunt dagdromen… lekker niets doen. Het is kostbare tijd waar jij jezelf weer oplaadt. Net zoals jij je smartphone aan de oplader legt, wanneer deze bijna leeg is, zo heb jij het ook nodig om jouw energie weer op te laden.

Nu jij

Bekijk jouw to-do lijstje eens. En stel jezelf de bovenstaande vragen eens! Ga in 5 stappen van moeten naar willen. Kies bewust wat je met die taak gaat doen. Maak een wensenlijstje en sta jezelf toe alleen die dingen te doen waar je op dat moment echt zin in hebt. Ik ben benieuwd welke inzichten je krijgt… laat het me gerust weten.

Liefs, Marijke

 

Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.

Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.

Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!