Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Je emoties omarmen in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Je emoties omarmen: in 5 stappen je emoties beter begrijpen

Je emoties omarmen: ‘Hoe voel je je…?’ Een simpele vraag, maar we stellen hem maar weinig. Niet aan anderen en ook niet aan onszelf. Vaak voelen we wel emoties, maar hebben moeite met dit toe te laten. Waarom? Omdat we bang zijn om onzeker over te komen of om ons verdriet te laten zien. En soms ook omdat we bepaalde emoties kinderachtig vinden van onszelf.

Maar vaak weten we ook niet eens wat we precies voelen: iets onrustigs, iets onbestemds, maar wat? Soms geven we de drukte de schuld. De stress van het werk, de lange dagen die we maken. De tijdsdruk in ons leven lijkt steeds groter te worden en we moeten steeds meer ballen in de lucht zien te houden. Van onszelf… en van anderen.

Vaak missen we de tijd om echt te investeren in relaties. Onze energie wordt zo opgeslurpt door alles, dat we niet meer de mogelijkheid lijken te hebben om ons leven meer betekenis te geven.

Er is zo veel meer te voelen dan je denkt…

Emoties en gevoelens

Dit alles mag misschien wel zo zijn, maar ik ben er van overtuigd dat er meer aan de hand is dan gewoon drukte. Ik ben er van overtuigd dat het grote gemis in ons leven te maken heeft met angst. Waar zijn we dan zo bang voor? Het antwoord zal je verbazen… ik denk dat we bang zijn voor onze eigen gevoelens!

Angst voor gevoelens

Angst voor het ervaren van onze gevoelens en het onvermogen om onze ware gevoelens te delen met anderen. Het komt heel vaak voor. Bang om de volle omvang van onze emoties toe te laten en bang om emotioneel betrokken te zijn. Om kwetsbaar te zijn, de aandacht op onszelf te richten of gewoon bang om een slecht figuur te slaan. Maar ook bang om overspoeld te raken door onze emoties en de controle kwijt te raken of dat het niet zal stoppen als we gevoelens toelaten.

Dus wat doen we? We stoppen onze gevoelens weg en zoeken afleiding, onderdrukken onze gevoelens of slikken onze gevoelens in en hopen dat ze weer weg zijn. Maar dat gaat niet… onze gevoelens blijven terugkomen. Ze blijven onze aandacht vragen en willen dat er naar ze geluisterd wordt. Dat ligt nu eenmaal in de natuur van gevoelens. Dat ga je merken aan kleine dingen: het gevoel er klopt iets niet, aan het piekeren of malen, kleine irritaties, onrust, zenuwachtigheid of zelfs als depressieve klachten.

We proberen ze te vermijden door in ons werk te duiken, te gaan shoppen, drinken, eten of misschien wel drugs of medicijnen te gebruiken. Alles wat we maar kunnen doen om ons bezig te houden en af te leiden. Alles wat we maar kunnen doen om de angst te verdoven die we voelen als we dicht bij onszelf en onze ware gevoelens te komen.

Je emoties omarmen

In plaats van onze gevoelens te omarmen leven we op de automatische piloot en zijn we ons maar half bewust van wat er werkelijk binnen ons leeft. We hebben geen idee hoe we onszelf in de weg zitten en we vragen ons tegelijkertijd af waarom we zo ongelukkig zijn. Waarom alles in ons leven zo anders loopt dan we zouden willen. En niets van dit alles zal veranderen als we niet zelf de moed vinden om onze ware gevoelens onder ogen te komen en ze te delen met anderen.

Kwetsbaar durven zijn

Ben je bang voor je gevoelens? Ook al ben je je niet altijd bewust van je ongemakkelijkheid bij het ervaren van je emoties; met een beetje kennis en aandacht is het niet moeilijk om de signalen te gaan herkennen.
Ik geef je een paar voorbeelden:

    • Het vermijden van situaties die gevoelens kunnen oproepen. Bijvoorbeeld een vriend bezoeken die in een rouwproces zit, of ziek is. Gedag zeggen tegen collega’s op de dag van je afscheid. Erkenning krijgen voor iets wat je voor elkaar hebt gekregen. Het aangaan van een conflict of je teleurstelling uiten bij iemand die je dierbaar is.
    • Glimlachen of lachen als je eigenlijk van binnen iets heel anders voelt (zoals verdriet, boosheid of angst).
    • Het steeds maar weer piekeren over van alles en nog wat, zonder er iets aan te doen.
    • Altijd controle willen houden over alles.
    • Niet weten wat je moet zeggen, of welk gevoel er nu eigenlijk speelt, als iemand er naar vraagt.
    • Je ongemakkelijk of onprettig voelen als er een stilte valt in een gesprek
    • Je schamen voor een mening, gedachte of een gevoel
    • Je ongemakkelijk voelen als iemand lang oogcontact met je maakt
    • Nerveus worden als iemand zijn of haar gevoelens met je deelt
    • Niet bij machte zijn om te erkennen of openlijk te uiten wat je vanbinnen voelt.
    • Niet willen huilen in het bijzijn van anderen, je tranen inslikken
    • Bang zijn om kwetsbaar te zijn of gevonden te worden
    • Doen alsof je nergens door geraakt wordt
    • Bang zijn dat je niet kunt stoppen met huilen, de controle verliest of gek wordt als je je verdriet toelaat.

Emoties herkennen

De meesten van ons zijn geremd, de een meer dan de ander, in het ervaren en uiten van onze emoties. Maar veel mensen hebben niet eens door wat er eigenlijk aan de hand is. Misschien dat we ons wel eens wat meer ongemakkelijk of nerveus voelen, maar we hebben er geen idee van wat de achterliggende oorzaak is. We hebben niet door hoe groot de invloed eigenlijk is van onze angst: we zijn goed geworden in het wegdrukken van onze emoties. Beseffen we wel eens dat we überhaupt gevoelens hebben?

Laat de vraag: ‘hoe voel je je?’ maar eens op je inwerken. Sta eens bewust stil bij deze vraag en richt je aandacht eens op jezelf: op je lichaam en je gevoel. Doe het maar eens en analyseer hierbij niet alleen je gedachten maar ook je lichaam. Wat voel je?

Welke emoties zijn er

Zelf maak ik graag gebruik van de Mood Meter, ontwikkeld door onderzoeker Marc Brackett. Dit overzicht helpt je je emoties in kaart te brengen.

Door gebruik te maken van de Mood Meter leren we om naar onze emoties te kijken, ze te onderzoeken en te leren er mee om te gaan. Door emoties te voelen, je emoties te omarmen en een plek te geven in ons leven. Maar vooral door het een naam te geven: welke emotie ervaar ik op dit moment?

Het belang van emoties

Emoties spelen een belangrijke rol in ons leven: ze hebben invloed op onze aandacht en concentratie. Emoties sturen onze focus naar wat op dat moment het belangrijkst is, of we het nou leuk vinden of niet. Daarnaast spelen ze een grote rol bij onze lichamelijke gezondheid. Chronische stress kan ons letterlijk ziek maken. Positieve emoties, zoals dankbaarheid, liefde en lachen hebben een positief effect op onze gezondheid.

Gevoelens zijn een bron van informatie. Ze motiveren ons om dingen te doen die ons leven verbeteren. Maar ze kunnen ons gedrag ook tegenwerken, vaak zonder dat we het doorhebben. Dan zijn we het meest kwetsbaar voor de impact van emoties: wanneer we er niet in slagen ze te detecteren. Als je bijvoorbeeld voortdurend boos bent op je werk, zonder dat je inziet dat het aan het gebrek aan uitdaging ligt. Terwijl er met een simpel gesprek wellicht al iets aan te veranderen valt.

Als we deze gevoelens niet onder de loep nemen, negeren of onderdrukken, worden ze alleen maar sterker en stapelen ze zich op, waardoor de problemen vaak alleen maar groter worden.

Kun je wel wat hulp gebruiken om je emoties en gevoelens onder woorden te brengen? Ontdekken wat ze jou te vertellen hebben? Bekijk mijn website voor meer informatie en wat ik eventueel voor jou kan betekenen.

Lieve groet,

Marijke

Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.

Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.

Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!