Kwetsbaar durven zijn… kwetsbaarheid als kracht

Stress coach in Apeldoorn

Kwetsbaar durven zijn… kwetsbaarheid als kracht!

Toen ik, inmiddels jaren geleden, voor het eerst bewust leerde kijken naar mijzelf en daardoor zelfinzicht ontwikkelde, leerde ik ook voor het eerst wat kwetsbaarheid was. Ik had er nooit echt bij stil gestaan en vroeg me af: ‘hoe goed kennen we onszelf eigenlijk?’ En durven we kwetsbaar te zijn?

Weten we eigenlijk wel wat ons kwetsbaar maakt?  En durven we dat ook hardop te zeggen? Datgene wat ons raakt? Waarbij we voelen dat het ons kwetst, blij, boos of verdrietig maakt?

En ik stelde mijzelf de vraag: ‘wanneer kennen we onszelf helemaal?’ ‘Wanneer weten we wie we écht zijn?’

‘Ze huilt maar ze lacht…’

Terwijl ik aan het schrijven ben hoor ik het nummer ‘ze huilt maar ze lacht…’ van zangeres Maan… ik stop even met schrijven en luister naar de tekst… laat het op me inwerken. Het raakt me hoe zij kwetsbaarheid verwoord: onzeker zijn… jezelf durven zijn… kwetsbaar durven zijn.

“Hoe zou het voelen jezelf te durven zijn…”.
“Ze huilt maar ze lacht…
En ze vraagt zich af
Hoe het zou voelen jezelf te zijn
Want soms doet het pijn
Maar ze huilt en ze lacht

(Bron: zangeres Maan – ze huilt maar ze lacht)

Ik richt me weer op mijn schrijven en besef hoe belangrijk het is dat we kwetsbaar durven en kunnen zijn. Jezelf te zijnen een stukje van jezelf te laten zien. Kwetsbaarheid: je angst, je verdriet, je schaamte, je schuldgevoel, je boosheid, je schaduwkant.

Kwetsbaarheid als kracht

Brené Brown, de bekende Amerikaanse schrijfster, heeft al veel geschreven over kwetsbaarheid (zie boek: ‘de kracht van kwetsbaarheid’) en nog steeds is het een veelbesproken onderwerp. Wanneer ik google op de betekenis van kwetsbaar, dan komen er woorden naar voren als: broos, gevoelig, weerloos, zwak.

En wees eens eerlijk: wie wil er nou graag kwetsbaar zijn? Juist nu. Nu we op elkaar aangewezen zijn. Juist op momenten dat je de emoties door je lijf voelt gieren of dat je helemaal ‘op slot schiet’ omdat er een opmerking wordt gemaakt of dat jij niet meer aan de verwachtingen van de ander kunt voldoen.

Vragen als: ‘Ben ik wel goed genoeg?’ ‘Draag ik wel genoeg bij?’ ‘Wat zullen ze wel niet van me denken als ze zouden weten hoe ik me van binnen voel?’ komen naar boven en automatisch schiet je dan in de verdediging door:

 • Alles onder controle te willen houden en perfect te willen doen
 • Negatief over jezelf te denken en te praten
 • Veel te oordelen over de ander
 • Te ontkennen dat je iets of iemand nodig hebt
 • Te luisteren naar je angst en niets nieuws te ondernemen

Kwetsbaarheid omarmen

En wat ik nou zo mooi vind aan de kracht van kwetsbaarheid is dat Brené Brown ons er op wijst om kwetsbaar te durven zijn door juist je kwetsbaarheid te omarmen. En ik hoor je denken: huh? Omarmen? Hoe dan? Weet je wel hoe moeilijk dat is?

Ja, uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk dit is. Maar kwetsbaarheid is geen vorm van zwakte en alle onzekerheden, emoties en risico’s waar we dagelijks mee geconfronteerd worden zijn geen vrijwillige keuzes. Belangrijk is wel hoe we hier mee om gaan. Als we blijven afwachten zullen er kansen voorbij komen die we voorbij laten gaan, zullen talenten verloren gaan en zullen we kostbare tijd verdoen.

Moedig zijn

In plaats van aan de zijlijn te blijven staan en kritiek en adviezen te spuien, moeten we betrokkenheid tonen en onszelf laten zien. En dat vraagt kwetsbaarheid én moed! Bezield leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent.

Dit betekent dat moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven krijgen, zodat je ’s morgens bij het opstaan denkt: ‘wat ik vandaag ook doe of laat, ik ben goed genoeg’. En wanneer je ’s avonds naar bed gaat denkt: ‘nee, ik ben niet perfect. Het gaat niet altijd goed. Ik ben kwetsbaar en soms bang, maar dat verandert niets aan het feit dat ik ook moedig ben en het waard ben liefde te ontvangen en erbij te horen’.

Kwetsbaar durven zijn begint bij bewustwording

Kwetsbaar durven zijn begint dus bij bewustwording. Herkennen en signaleren in welke situaties en contacten jij je kwetsbaar voelt. Zo kun jij jezelf beter leren kennen.
De tips die Brené Brown in haar boek geeft wil ik hier met je delen:

  • Kies voor authenticiteit; laat je angst voor wat anderen vinden los
  • Vergroot je zelfcompassie; laat je perfectionisme los
  • Ontwikkel meer veerkracht; laat zelfverdoving en machteloosheid los
  • Cultiveer dankbaarheid en geluk; laat je gevoel van schaarste en angst voor het duister los
  • Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven; laat je behoefte aan zekerheid los
  • Geef je creativiteit de ruimte; laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los
  • Neem de tijd om te ontspannen; laat je uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los
  • Breng kalmte en stilte in je leven; laat stress als leefstijl los
  • Streef naar zinvol werk; laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou móeten doen los
  • Lach, zing en dans; laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los

Als je de 10 tips goed leest, dan valt het op dat alle tips eindigen met ‘laat …los!’ Loslaten! Het is een thema waar ik in mijn volgende blog op terugkom. Lees hier meer

Geloof dat je de liefde van jezelf waard bent!

Normen en waarden

Als je kwetsbaar durft te zijn, dan betekent dat dat je een stukje van je kern laat zien, van wie jij echt bent. Jouw normen en waarden. En dat is mooi, maar ook spannend. Het brengt een risico met zich mee. Hoe vaak verstoppen we ons niet achter maskers omdat we bang zijn veroordeeld te worden en denken dat we er dan niet meer bij horen? Ik neem je stap voor stap mee:

 • Als eerste: om iets nieuws of iets spannends te doen heb je moed nodig. Door moed als belangrijke waarde te nemen, bent je gemotiveerd om spannende momenten aan te gaan. Hierdoor wordt het minder belangrijk of het slaagt of
  mislukt. En als het slaagt geeft het je vleugels; lukt het niet dan heb je het in ieder geval geprobeerd en ben je jezelf trouw gebleven.
 • Daarnaast heb je ook een verlangen nodig om tevoorschijn te komen. Het verlangen om gewoon jezelf te mogen zijn en je talenten te mogen laten zien. Zonder verlangen ben je niet in staat om spanning en tegenslag te hanteren. Als je je kwetsbaar opstelt, komt alles immers veel meer binnen. En voor je het weet vlucht je en besluit je het nooit meer te doen. Wanneer je een sterk verlangen hebt helpt dit je door de tegenslagen heen. Het is je houvast voor de hindernissen die je onderweg tegenkomt.
 • Zoek steun. Mensen die je steunen, door dik en dun. Die naar je luisteren en je weer in het zadel helpen. Dit kan een partner, vriend of collega zijn, maar ook een coach kan je hier bij helpen.
 • Wees voorbereid op kritiek! Op de reacties van de criticus, de cynicus en de angsthaas. Van anderen, maar vooral ook van jezelf. Sluit ze niet uit, maar neem ze mee, zodat je minder snel wordt overvallen door hun reactie. Luister naar ze, maar besluit vooral niet om naar hun reactie te handelen (Ik zie je, ik hoor je, maar ik ben niet geïnteresseerd in je mening).

(Bron: Brené Brown)

Durf fouten te maken. Van fouten maken leer je. Heb je vandaag iets gedaan wat niet goed is gegaan? Bedenk dan dat je morgen weer een kans hebt. Dit is groeien. Hoe gaaf is dat!

Zelfliefde

In mijn BOOST!-gids laat ik je zien hoe je op eenvoudige wijze kunt beginnen met van jezelf te leren houden. Stap voor stap een begin te maken met kwetsbaar durven zijn. Wetend dat niet alles perfect is en hoeft te zijn. En ook niet dat het in één keer lukt. Heb moed en lef om te durven loslaten wie je denkt te moeten zijn en laat zien wie je écht bent. Jouw mooi ik!

Maar, van jezelf houden… kan dat dan? Ja, dat kan. Dat is zelfs nodig. Het is nodig om eerst aardig voor jezelf te zijn en dan voor anderen. Want we kunnen zelfliefde (compassie) niet in de praktijk brengen naar anderen toe als we niet aardig kunnen zijn voor onszelf. Van jezelf houden… mét al je perfecte en imperfecte kanten, inclusief je angsten.

Heb ik je wakker geschud? Wat doet dit blog met je? Als je de spiegel vol aankijkt, wat zie je dan? Laat het mij weten en reageer door een bericht achter te laten op mijn contactpagina.

Lieve groet,

Marijke

Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.

Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.

Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!