Minder moeten met zelfinzicht

Minder moeten met zelfinzicht

Minder moeten met zelfinzicht

Waarom moet ik zoveel van mijzelf?

Waarom moet jij zoveel van jezelf? Kun je zomaar even antwoord geven op deze vraag? Of moet je hier dieper over nadenken.

Ik herinner mij dat ik wat geïrriteerd raakte toen mij deze vraag werd gesteld. Want ja! Ik had het toen hartstikke druk en mijn to-do lijstje was overvol. Maar toen ik er goed over ging nadenken besefte ik dat er meer achter zat.

Ik kwam erachter dat we vaak zoveel moeten van onszelf. We hebben heel wat ballen hoog te houden en we voelen ons voor zoveel zaken verantwoordelijk. En ja, we zijn druk. Niet dat we dat altijd fijn vinden. En het gekke is dat we er zelf voor zorgen dat we het zo druk hebben. Omdat we zoveel moeten van onszelf.

Zelfinzicht

Minder moeten met zelfinzicht! Door wat dieper naar jezelf te kijken. Door te luisteren naar de signalen van jouw lichaam. Jezelf toestaan dat jouw lichaam je wat te vertellen heeft. Zodra jij je daarvan bewust bent, zal je ontdekken dat het best veel signalen zijn… Benieuwd naar de signalen die jouw lichaam je geeft? Doe hier de gratis stresstest en krijg meteen te zien welke score je hebt en wat dit voor jouw leven betekent.

Zoveel moeten

Stel nou, dat je wat dieper kijkt. Waarom moet je dan zoveel van je jezelf? Uit mijn eigen leven, maar ook de reacties die ik krijg van klanten, komen een aantal dingen steeds weer naar voren. Gedachten en overtuigingen die onder al dat moeten verborgen liggen. Ik zal er een paar noemen:

  • “ik moet wel alles voor elkaar hebben, anders schiet ik tekort”
  • “ik moet wel alles zelf doen, want die ander heeft het al zo druk”
  • “ik moet het wel zelf doen, want ik doe het zelf het snelste, beste oid”
  • “Ik moet wel alles voor elkaar hebben, want anders heb ik het niet onder controle”
  • “ik moet wel alles voor elkaar hebben, want wat zullen anderen wel niet zeggen, denken?”

En? Staat er iets bij waar jij je in herkent? En voel je dat vooral jij degene bent die ervoor zorgt dat jouw to-do lijst zo enorm groot is?

Jouw overtuiging

Het kan je helpen om stil te staan bij waar dit vandaan komt. Hoe het ontstaan is. Komt het bijvoorbeeld omdat je alles graag perfect voor elkaar wilt hebben? Omdat je anders bang bent dat anderen er wat van zullen vinden? Of komt het misschien wat je hebt meegekregen vanuit je opvoeding? Wat jou is voorgeleefd door je ouders. Maar het kan ook zijn dat het je eigen interpretatie is van een bepaalde gebeurtenis of situatie uit je vroegere jaren.

En die overtuigingen zijn heel menselijk. Daar is niks mis mee. Maar stel nou dat je ontdekt dat je er last van hebt, dan kun je kiezen voor iets anders. Iets fijners.

Kies voor iets anders

Je kunt dus nu besluiten om het voortaan anders te doen. Dat je af wilt van al dat moeten. Want onder al dat moeten zitten jouw gedachten, jouw angst. Je mag en kunt er voor kiezen dat dit niet (meer) van jou is. Dat jij het jezelf gunt om alles minder tot in perfectie te doen. En dat het niet direct moet. En dat dit niet betekent dat je dan de controle kwijt bent. Tuurlijk, sommige dingen moeten direct gebeuren. Ik weet het. Maar de meeste dingen hoeven niet echt nu. Of niet zo goed. Of niet zo lang. Of niet zo vaak…

Bekijk eens bij jezelf welke onbewuste overtuigingen er zijn in jouw leven. Welke angst er onder jouw moeten zit? Waar ben je bang voor? Beschrijf het eens voor jezelf. Probeer er wat relaxter naar te kijken en neem je voor om er steeds wat relaxter naar te handelen.

Ont-moeten

Probeer wat liever voor jezelf te zijn door jezelf even een vrije dag te geven van al je moetjes. Welke moetjes heb jij jezelf opgelegd en waar ga jij vandaag een dik kruis door zetten?

‘ik moet er altijd verzorgd uitzien’

’ik moet altijd met iets nuttigs bezig zijn’

’ik moet altijd vrolijk zijn’

’ik moet altijd voor iedereen klaarstaan’

’ik moet altijd op tijd komen’

’ik moet…’

Minder moeten met zelfinzicht geeft rust

Ontdek dat minder moeten rust geeft. Omdat je dan dingen doet die je vooral graag doet. Door te voelen. Te voelen dat het kan. Ontdek waar jouw onrust zit, jou gejaagd zijn. Door meer naar je gevoel te luisteren, krijg je meer balans in je leven. Een relaxter leven. Doe bijvoorbeeld dingen waar jij je passie in kwijt kunt. Of je talenten.

Ik weet uit eigen ervaring dat dit vooral in het begin even wennen is. Jezelf er toe zetten om even helemaal niets te doen, je even te mogen vervelen, is lastig, omdat je altijd in de AAN-stand hebt gestaan. Je voelt leegte. Het voelt als niet goed. Maar probeer te ontdekken wat dit je te vertellen heeft. En juist door jezelf er toe te zetten om even niets te moeten en te luisteren naar je lichaam wat het nodig heeft, ga je begrijpen wat je nodig hebt.

5 x minder moeten met zelfinzicht doe je zo…

Simpel, met deze vijf stappen:

  1. Vervang ‘moeten’ door ‘willen’: Dat voelt een stuk prettiger, toch? En mocht je dan iets niet lukken (denk bijv aan je moeder terugbellen, stofzuigen, je nagels lakken), dan doe je het morgen. Zonder daar een slecht of schuldig gevoel aan over te houden. Het was immers geen moetje, maar iets wat je wilde doen. En het kwam er vandaag niet van.
  2. Vervang ‘moeten’ door ‘kunnen’: Niet alles is te doen binnen een bepaalde tijd, hoe graag we het ook zouden willen. Ook al had je dat van te voren zo bedacht en doorgegeven. Stressen helpt niet, ondanks dat jij je er rot over voelt. Trek tijdig aan de bel: stel je eisen bij en maak een nieuwe planning. Je kunt niet alles!
  3. Stel prioriteiten: Je zult merken wanneer je vaker denkt in termen van ‘willen’ en ‘kunnen’, dat er minder ‘moetjes’ overblijven in het leven. Maak het inzichtelijk met een lijstje, door prioriteiten te stellen. Vergeet daarbij niet om tijd voor jezelf in te plannen, want anders ga je het niet volhouden.
  1. Beloon jezelf: Heb je iets gedaan wat je ‘moest’ doen dan zal het resultaat eerder opluchting zijn dan positieve gevoelens. Herken je dat? Heb je iets gedaan wat je ‘wilde’ doen, dan levert dat wél positieve gevoelens op. Wees daarom blij en trots op alles.
  1. Omarm me-time: Het belangrijkste: tijd voor jezelf. Én met jezelf doorbrengen. Het is zó belangrijk. Me-time helpt je stoom af te blazen, je hoofd weer leeg te maken, op adem te komen, je batterij weer op te laden en in balans te komen. Niets moet. Alles mag. Plan heel bewust tijd voor me-time in je agenda. Dit is de afspraak die je met jezelf hebt.

Meer genieten

Wil jij graag liever al heel binnenkort ervaren hoe relaxed het leven kan zijn? Check dan mijn website om te zien wat ik hierin voor je kan doen. Heel veel lieve klanten gingen je voor. Zoals Marloes bijvoorbeeld. Dit scheef ze mij na haar coachingtraject:

Wat heeft het mij nieuwe inzichten gegeven. En wat ben ik Marijke dankbaar dat zij d.m.v. alle tips en tools mij de handvatten heeft gegeven die ik kan gebruiken in mijn dagelijkse leven. Ik kan nu steeds beter de boel de boel laten, meer tijd nemen om te genieten en meer tijd voor mezelf plannen. Daardoor heb ik meer rust. Hoe heerlijk is dat!

Lees ook mijn blog over ‘de 5 stappen van moeten naar willen!’

https://marijkewielink.nl/stress-en-burn-out/in-5-stappen-van-moeten-naar-willen/

Liefs,

Marijke

 

Heb je na het lezen van dit blog vragen en wil je hierover met mij in gesprek? Onderzoeken wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak in mijn online agenda voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we dan jouw situatie en hoe ik jou hierbij kan helpen.

Kijk ook op mijn website voor meer informatie. Jezelf centraal leren zetten begint bij kiezen voor jezelf. Wat we van jongs af aan hebben geleerd is ons aan te passen en onze omgeving prioriteit te geven boven onszelf: voldoen aan de verwachtingen van anderen en onszelf wegcijferen.

Daarom is de balans zoek. We hebben teveel gegeven en nemen te weinig.

Daarvoor is coaching nodig. Een spiegel die je laat zien wat je doet. Je bewust maken van je gedrag en vaardigheden aanleren hoe je hier beter mee om kunt gaan. Dat gaat niet vanzelf. Nee, dat gaat stapje voor stapje. Een aanpak die alle aspecten van ons dagelijks leven betreft.

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Je bent het waard!